Bliže stečaju kot Evropi?

Nogometno prvenstvo prehaja v sklepni mesec, ko bodo padle vse končne odločitve. V Kopru ob predstavah na igrišču ne gre zanemariti tudi dogajanja v zvezi z licenciranjem in prisilno poravnavo, kjer formalno drugi upnik Delona d.o.o. vse bolj stopnjuje pritisk.

Tekmeca sta se v tej sezoni dvakrat razšla z remijem 1:1, 
enkrat pa je doma zmagal Koper z 2:1. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Tekmeca sta se v tej sezoni dvakrat razšla z remijem 1:1, enkrat pa je doma zmagal Koper z 2:1. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Tako se je pred prazniki znova sestal upniški odbor FC Koper (FCK), v katerem imajo izrazito večino predstavniki upnikov, ki pasivno spremljajo dogajanje. Swiss Sport Agency (SSA) je povezana s klubom, Terme Čatež, Hotel Bio imajo svoje interese v Kopru in je težko verjeti, da bi naredili kaj, kar ne bo všeč prvemu podporniku kluba, k tem sodi Javni Zavod za šport MOK, sam proti vsem pa je Delona d.o.o. oziroma njen lastnik Boško Županović, ki je odkupil terjatve od Milana Mandarića.

Upravitelj bo pisal sodišču

Zapisnik seje, ki smo ga pridobili v uredništvu, razkriva, da je bil uvod buren, saj je Županović ostalim upnikom očital, da so “njegovi sovražniki,” direktorju kluba Goranu Maleniću pa je dejal, da ga “ne bodo prevarali kot Mandarića in da bo on za to osebno odgovarjal.” To so ostali udeleženci razumeli kot grožnjo, predstavnik Zavoda za šport Robert Zonta pa je dejal, “da se počuti prestrašenega in ogroženega ter da iz informacij, objavljenih v medijih, kaže, da gre za osebo, ki je nagnjena k nasilnim dejanjem.” Županovićev odvetnik Luka Divjak je odgovoril, da so očitki žaljivi in bo svojo stranko, v kolikor pred sodiščem nikoli ni bila spoznana za krivo, napotil na sodno varstvo. Županović je sicer že sprožil nekaj kazenskih ovadb zoper vodilne ljudi društva, obenem pa izpodbija verodostojnost terjatve SSA. A bistvo vsega so tri informacije: da je Malenić prinesel pogodbo z Mestno občino Koper o sofinanciranju za leto 2017 v znesku 350.000 evrov, ki pa jo je predstavnik Delone po proučitvi zavrnil, češ da ta ne prinaša dodatnih sredstev za poplačilo upnikov.

FCK je končno priznal, da Luka Koper ne priznava več pogodbe o generalnem pokroviteljstvu, in je - sodeč po zapisniku - sprožil izvršbe za neplačane obroke pokroviteljstva, kar pa ne pomeni, da bo klub denar dobil, saj ima Luka pravico do pritožbe. Toda najbolj bistvena točka je izjava prisilnega upravitelja Matije Vičarja. Takole piše: “Upravitelj prisilne poravnave je obvestil upniški odbor, da bo na osnovi ocene, da bi brez sredstev sponzorja Luke Koper bila manj kot 50-odstotna verjetnost za realizacijo načrta finančnega prestrukturiranja, vložil ugovor zoper vodenje postopka prisilne poravnave.” To pomeni, da bo znova na potezi sodišče, ki lahko v skrajnem primeru uvede tudi stečaj društva.

Še vedno o četrtem mestu

Na igrišču je Kopru pred tednom dni uspelo prekiniti niz brez zmage, klubskemu vodstvu pa je, potem ko je to javno dejal trener Igor Pamić, uspelo potrditi “laž in neresnico,” da Darko Lukanović in Danijel Pranjić trenirata ločena od ekipe. Precej igralcev Kopra je na bolniški, zaradi kartonov bo tokrat počival še Ed Kevin Kokorović, bo pa morda mesto v prvi enajsterici dobil Marko Krivičić oziroma Fanis Tzandaris. Zaradi derbija Olimpije in Maribora bo tekma med Celjem in Koprom jutri ob 16.55 že drugič zapored v TV prenosu. Koprčani so zdaj najbližji zasledovalec Celja, ta pa lovi Gorico na četrtem mestu, ki še pelje v Evropo.

Za Koprčane bi zmaga pomenila še zadnjo možnost, da bi ohranili nekaj upov za četrto mesto. A Celjani bodo trd oreh. Spomladi še ne poznajo poraza, dajejo malo zadetkov, a jih tudi dobijo malo. V moštvu je nekaj primorskih znancev, najnevarnejši za koprsko mrežo pa bi lahko bil Dalibor Volaš.

ROK MAVER


Najbolj brano