“Stavim na mlade”

Cesare Beggi je že četrti trener, ki se je v tej sezoni zvrstil na klopi novogoriškega prvoligaša. V svojem spričevalu ima podčrtano delo z mladimi nogometaši, ki jih tudi v članski ekipi Gorice ne manjka.

Cesare Beggi: “Stavim na kombinatoren nogomet z igro številnih kratkih podaj. Po tej plati ne sodim v stereotipno kategorijo italijanskih trenerjev.”  Foto: Leo Caharija
Cesare Beggi: “Stavim na kombinatoren nogomet z igro številnih kratkih podaj. Po tej plati ne sodim v stereotipno kategorijo italijanskih trenerjev.”  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Nekdanji trener v mlajših selekcijah Milana in Palerma ima v članski konkurenci tudi nekaj samostojnih izkušenj z italijanskimi tretje- in četrtoligaši. V zadnjem štiriletnem obdobju pa je bil Cesare Beggi pomočnik Devisu Mangi, ki je med ostalim vodil tudi mlado italijansko reprezentanco. Na prvih štirih prijateljskih tekmah Gorice pred nadaljevanjem prvenstva si je 42-letni trener iz Milana že ustvaril določeno sliko o slovenskem nogometu, pozornejši gledalci pa so tudi videli obrise igre, ki bi jo spomladi lahko gojili Novogoričani.

“Prvi vtisi o slovenskem nogometu so zelo dobri. Videl sem veliko zanimivih zadev, tako po tehnično-taktični kot fizični plati. Posledično so tudi tekme zahtevne. To me je po malem presenetilo,” je pojasnil Beggi.

> Kako ste sploh prišli v Gorico?

“Kontakt je vzpostavil športni direktor Michele Dal Cin, ki si želi sestaviti mlajšo zasedbo. Jaz sem povečini delal z mladimi nogometaši, kar mi ustreza. Ne nazadnje imamo tudi v mladinskem pogonu Gorice tehnično močne igralce, kar pomeni lepo klubsko perspektivo.”

> Kaj pričakujete od ekipe?

“Igralci so sicer povečini mladi, imajo pa željo in odločnost. Verjamem vanje. Položaj ni enostaven, a vadijo zelo zavzeto in profesionalno. V prvi vrsti si želim, da bi ekipa igrala dobro. To je za mlade nogometaše zelo pomembno, saj s tem dobijo občutek moči. Seveda bo treba zbirati tudi točke za obstanek. V moštvu sicer vidim kar nekaj mladih igralcev, ki lahko predstavljajo prihodnost Gorice. Sam bom naredil vse, da jim bom pomagal v njihovem nogometnem razvoju.”

> Domala vsi novinci sodijo v kategorijo mlajših igralcev ...

“Večina nima veliko izkušenj s članskim nogometom v svojih matičnih klubih, zato pa si toliko bolj želijo dokazovanja. Giuseppe Ruggero in Vykintas Slivka lahko že v tem trenutku pomagata ekipi, prav tako Luigi Palumbo. Nekateri so še v vadbenem zaostanku, a verjamem, da bodo sčasoma prišli na želeno raven pripravljenosti. Potrebovali bodo nekaj časa oziroma potrpljenja, še posebej ob kakšnih napakah, ki se primerijo mlajšim igralcem. Ključno je zaupanje. Obeti so dobri kljub težavam v klubu. Verjamem, da jih lahko z združenimi močmi premostimo.”

> Kako se bo moštvo odzvalo na številne spremembe v igralskem kadru in ne nazadnje na nov obraz na trenerski klopi?

“Izhodišča so podobna poletnim, le da je tekem, ki nas čakajo spomladi, precej manj. Veliko treniramo, da bi nadomestili primanjkljaj. Sprva verjetno ne bo šlo vse gladko, toda igralci kažejo željo in motiv, kar je v tem trenutku najpomembnejše.”

Novogoričani so se v soboto v Biljah pomerili z ankaranskim drugoligašem. V mrzlem in vetrovnem vremenu je Gorica zmagala s 3:1. Vsi goli so padli v prvem polčasu. Novogoričane je popeljal v vodstvo Blessing Eleke v 18. minuti. Dve minuti kasneje je Luka Majcen iz enajstmetrovke zadel za 2:0. Tretji goriški gol je v 37. minuti dosegel Eleke. Na končnih 3:1 je v 41. minuti znižal Luka Vekić.

> Kakšna je spomladanska selekcija? Ste dobro pokriti na vseh položajih?

“Po tej plati sem kar zadovoljen. Morda nam v napadu še kaj manjka, a resno računam na prispevek zdravega Stephena Makinwe. Če bo ujel vadbeni in tekmovalni ritem, bo za nas zelo pomemben igralec.”

> Kako bo spomladi igrala Gorica?

“Stavim na kombinatoren nogomet z igro številnih kratkih podaj. Po tej plati ne sodim v stereotipno kategorijo italijanskih trenerjev. Sem privrženec evropskega pojmovanja nogometa. Tudi igralci, ki jih imamo, ustrezajo tem značilnostim. Vidim pa tudi, da jim takšen nogomet bolj leži. Za takšno igro sicer rabimo več časa in potrpljenja, a verjamem, da je to prava pot.”

> Koliko poznate slovensko prvenstvo?

“Na videu sem si ogledal nekaj tekem, nekaj jih seveda še bom. Sicer pa so mi precej informacij posredovali tudi sodelavci. Ekipe so dobro postavljene, imajo pa tudi kakovostne igralce. Ne bo preprosto, a cilji so uresničljivi.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano