Umrl je France Bučar

Če že ni bil oče slovenske države, pa je bil zagotovo eden od njenih botrov. France Bučar, ki je v torek zvečer umrl v 93. letu starosti, je bil eden tistih, ki je Slovenijo popeljal v samostojno državo. A je za razliko od večine drugih, neodvisnost države videl zgolj kot priložnost za realizacijo njenih potencialov, ne pa kot cilj sam po sebi. Zato je veljal za spoštovanega starosto slovenske politike.

France Bučar Foto: STA
France Bučar Foto: STA

LJUBLJANA >Delo in politična misel Franceta Bučarja bosta v prihodnje gotovo še predmet raziskovanja zgodovinarjev, saj je s svojim premočrtnim in načelnim stališčem bistveno izstopal od drugih pomembnih politikov novejše slovenske zgodovine.

V njej je ostal zapisan kot prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta, v najširši javnosti pa je bil nemara najbolj znan po izjavi ob konstituiranju tedanje skupščine, “da lahko z ustanovitvijo te skupščine menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.” Podobno legendarna je ostala njegova izjava “mi tle ne boš afne guncal”, s katero je kot predsednik parlamenta leta 1992 z govornice odslovil poslanca Vitomirja Grosa.

“Pri nas je bilo marsikaj narobe. Predvsem še vedno živimo z miselnostjo v stari Avstriji.” France Bučar v Primorskih novicah 20. marca 2015

V zadnjih letih je bil kritičen do smeri razvoja, v katero se je podala Slovenija po osamosvojitvi. Zadnjič je svoje misli razgalil v knjigi Prelom, do katerega ni prišlo, ki je izšla letos. Menil je, da se zadeve odvijajo zelo drugače, kot so si predstavljali ob osamosvojitvi. Bučar je menil, da nobena od dosedanjih vlad, z Demosovo vred, ni naredila trajne pozitivne spremembe. Razočaran je bil tudi nad državnim zborom. Po njegovih besedah tako Slovenija kot celoten zahodni svet nujno potrebujeta prelom, ne vesta pa, kaj sploh prelomiti.

“Osamosvojili smo se in na novo vzpostavili državo, naprej pa vozimo po starem. Samo presedli smo se v drug vagon, peljemo pa po istih tirih in v isto smer.” France Bučar v Primorskih novicah 20. marca 2015

France Bučar je bil ob slovenski pomladi član jedra Nove revije. Sodeloval je tako pri sestavljanju pisateljske ustave kot pri pisanju aktualne slovenske ustave. Jugoslovanski politični vrh je v osemdesetih razburkal z nastopom na zasedanju Sveta Evrope, na katerem je razgalil krizo SFRJ in zahteval, da demokratične države prenehajo kreditirati tedanji komunistični režim. Ob prehodu v večstrankarski sistem je deloval v SDZ, bil je predsednik slovenskega parlamenta v obdobju osamosvojitve (prav on je leta 1991 razglasil Temeljno ustanovno listino o samostojnosti in novo slovensko ustavo), nato pa z Demokrati najprej zapustil Demos, a se ni pridružil LDS.

Bučar je zavračal komunistični režim in tudi njegove politične naslednike, a je bil hkrati zelo kritičen do nekdanjega političnega sopotnika Janeza Janše. Zanj je bil Janša kljub protikomunistični retoriki največji komunist med komunisti.

“Biti indiferenten je huje kot imeti napačna stališča. Prevladuje stališče, da ni mogoče ničesar narediti, saj tako ali tako odločajo drugi.” France Bučar v Primorskih novicah 20. marca 2015

Leta 2009 je odločno nasprotoval arbitražnemu sporazumu med Slovenijo in Hrvaško. Kasneje se je pridružil skupini vplivnih posameznikov, ki so h kandidaturi na parlamentarnih volitvah nagovorili Zorana Jankovića, kar so mu nekateri njegovi soborci iz Demosovih časov zelo zamerili.

France Bučar se je rodil 2. februarja 1923 v Bohinjski Bistrici. Pridružil se je OF, preživel internacijo v Gonarsu in v Nemčiji ter vstopil v partizane. Po vojni je bil vpoklican v Ozno. Nato je diplomiral in doktoriral na Pravni fakulteti v Ljubljani. Vmes je bil šef kabineta ministra SFRJ Marjana Breclja. Kasneje je bil profesor na Pravni fakulteti, od koder ga je CK KPS leta 1978 nagnal, ker “ni imel moralnopolitičnih kvalitet“.

Tudi na visokih položajih so ljudje, ki delajo iz idealizma

Letos spomladi nam je France Bučar ob izidu svoje knjige Prelom, do katerega ni prišlo dal intervju.

Državni zbor se bo Francetu Bučarju danes pred glasovanjem poklonil z minuto molka. V petek bo v njegov spomin žalna seja, so potrdili v kabinetu predsednika DZ Milana Brgleza. Žalna knjiga bo v preddverju DZ odprta v četrtek od 9. do 17. ure, v petek pa od 8.30 do pogreba.

Na vprašanje, koga vidi pri nas kot iskrenega človeka, ki ne želi delati samo zaradi denarja, je odgovoril: “Večina ljudi je takih, da so pripravljeni kaj narediti. Tudi na visokih položajih so ljudje, ki delajo iz idealizma, zaradi notranje potrebe. Samo tako prideš do uspeha, z denarjem nikoli.”

O trditvi, da ima vsaka stranka samo delno prav, je dejal: “Tako je. Če imajo vsi popolnoma prav, je države konec. Notranja diferenciacija je nujno potrebna in razlike so izhodišče za napredek. Brez notranje diferenciacije pridemo v stanje popolnega mrtvila. Bistvo napredka je stalna členitev, diverzifikacija pogledov in interesov. A stvari morajo imeti pravo mero; ko prideš tako daleč, da si pripravljen vse pognati k vragu, samo da obvelja tvoj prav, je konec. Ravno v tem je naš problem. Posebej me boli, kadar kak minister meni, da je bistvo njegove dejavnosti podpirati stališča njegove stranke, ne pa stališča Slovenije. In ko grozi z izstopom iz koalicije, če ne bo dosegel svojih ciljev. Njegovi lastni interesi so pomembnejši od vseh interesnih področij države. To je rakava rana.”

DENIS SABADIN, Spletno uredništvo


Najbolj brano