Tudi Ana Roš in Damir Skomina navdihujeta

Predsednik republike Borut Pahor je na OŠ Vide Pregarc podelil jabolko navdiha manekenu Alenu Kobilici, priznani kuharici Ani Roš iz Kobarida, nogometnemu sodniku Damirju Skomini iz Kopra in podjetnici Urški Sršen.

Alen Kobilica, Urška Sršen, Borut Pahor, Ana Roš in Damir 
Skomina z jabolki nadiha pred ljubljanskimi osnovnošolci. Foto: STA
Alen Kobilica, Urška Sršen, Borut Pahor, Ana Roš in Damir Skomina z jabolki nadiha pred ljubljanskimi osnovnošolci. Foto: STA

LJUBLJANA > Njihovi izjemni dosežki presegajo povprečnost, navdihujejo zlasti mlade ljudi in delajo našo družbo v celoti boljšo, je dejal Borut Pahor. “Tukaj imate privilegij videti štiri izjemne osebnosti, ki pomenijo navdih za vse nas, zlasti za vas. Bodite pogumni, samozavestni, stremite za priložnostmi, imejte sanje in cilje, hkrati bodite dobri in pošteni ljudje,” je učencem svetoval Pahor.

Alena Kobilico smo najprej poznali kot svetovno priznanega manekena, danes občudujemo njegovo duhovno moč, trdnost, srčnost in delo, ki ga opravlja kot mentor in ambasador otrok s posebnimi potrebami. Po tistem, ko je leta 2008 ostal brez vida, je ustanovil center z imenom Vidim cilj. “Ni hudo, če ne vidiš. Hudo je, če nimaš vizije in želje po življenju,” je dejal Kobilica in mladim položil na srce, da nikoli ne obupajo in vztrajajo do konca.

Ana Roš iz Hiše Franko je prva in med slovenskimi kuharji doslej edina, ki ji je uspela uvrstitev med vrhove evropske in svetovne gastronomije, ko je ameriška dokumentarna serija o priznanih vrhunskih kuharjih letos o njej posnela posebno oddajo. Je sicer kuharski samouk. “Ljubezen je ključnega pomena,” je skrivnost svojega uspeha razkrila Roševa.

Nogometni sodnik Damir Skomina pa je prvi Slovenec, ki se je uvrstil v elitni razred sodnikov Evropske nogometne zveze. V osemnajsterico izbrancev, ki na evropskih nogometnih prvenstvih sodijo v vlogi glavnega sodnika, se je prebil leta 2012. Na evropskem prvenstvu v Franciji so mu zaupali sojenje štirih tekem. Kot piše v utemeljitvi nagrade, sta mu zavezanost strokovnemu napredovanju in veselje do dela pomagala do vrhunskih uspehov, ki so mladim v navdih in pomoč, ko iščejo zase področje, na katerem bodo tudi sami dosegli uveljavitev. “Verjemite vase, se spoštujte, sledite svojemu cilju in imejte se radi,” je osnovnošolcem sporočil Skomina.

Januarja 2016 je znamenita ameriška poslovna revija Forbes 26-letno Slovenko Urško Sršen uvrstila na seznam mladih Evropejcev, ki s svojimi vizijami in perspektivnimi podjetji spreminjajo svet. S svojo ekipo mladih strokovnjakov in s svetovalci iz medicinske stroke razvija inovativne visokotehnološke izdelke v zdravstvu.

“Ob ideji in vrhunskem znanju je potrebno tudi trdo delo,” je priznala Sršenova in dodala, da sta za uspeh v poslovnem življenju najpomembnejši želja po spoznavanju novega in ljubezen do dela. STA


Najbolj brano