Ruski vojaški inšpektorji te dni na opazovalnih poletih nad Slovenijo

Ruski vojaški inšpektorji bodo te dni opravljali opazovalne polete nad Slovenijo in Hrvaško v okviru mednarodne pogodbe o odprtih zračnih prostorih (Open Skies).

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na navedbe Sergeja Rižkova z ruskega obrambnega ministrstva, bodo opazovalni poleti potekali od danes do vključno sobote.

Maksimalna pot poleta na vnaprej dogovorjenih smereh bo v Sloveniji 500 kilometrov, na Hrvaškem pa 1300 kilometrov. Kot je še pojasnil Rižkov, bodo na krovu letala tudi slovenski in hrvaški strokovnjaki, ki bodo nadzirali uporabo opreme za nadzor ter spoštovanje pogodbe o odprtih zračnih prostorih.

V okviru te pogodbe bodo ameriški in norveški inšpektorji med današnjim dnem in petkom opravili opazovalni polet nad Rusijo, je povedal Rižkov.

Pogodba o odprtih zračnih prostorih je bila podpisana 24. marca 1992 v Helsinkih, veljati pa je začela 1. januarja 2002. Slovenija je k pogodbi pristopila leta 2004 in od takrat izvaja aktivne lete nad ozemljem drugih držav ter sprejema prelete drugih držav nad slovenskim ozemljem. Od podpisa pogodbe leta 2004 Rusija vsako leto izvede aktivno misijo nad Slovenijo.

Namen pogodbe je krepitev varnosti in zaupanja v evroatlantskem prostoru. Pogodba določa režim zračnega opazovanja in snemanja, uporabo in razširjanje pridobljenih informacij. Vsaka pogodbenica ima pravico izvajati opazovalne lete nad ozemljem držav pogodbenic in dolžnost sprejemati opazovalne lete nad svojim ozemljem s strani drugih držav pogodbenic v skladu z določenimi kvotami.

STA


Najbolj brano