Projektno podjetje za drugi tir dobilo nadzorni svet

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) je v sredo v vlogi države kot edine lastnice imenovala nadzorni svet projektnega podjetja 2TDK s petletnim mandatom. Predseduje mu Samo Logar, člani pa so Marko Jaklič, Matej Čepeljnik in Črtomir Remec, je SDH objavil na svojih spletnih straneh.

 Foto: Maksimiljana Ipavec
Foto: Maksimiljana Ipavec

LJUBLJANA > Država je podjetje 2TDK ustanovila konec marca, da bi izvedlo vse potrebne aktivnosti za izgradnjo drugega železniškega tira Divača-Koper. Od junija ga začasno kot vršilec dolžnosti vodi Žarko Sajić, od pred kratkim pa v njem svetuje tudi nekdanji državni sekretar Metod Dragonja.

Vlada medtem pripravlja predlog zakona o 2TDK, ki bo določal način gradnje in financiranje nove železniške proge. Na tej podlagi namerava podjetje tudi dokapitalizirati z 200 milijonov evrov, od katerih naj bi prvih 20 milijonov evrov prejelo že do 7. februarja 2017, ko se namerava Slovenija spet prijaviti na razpis za evropska sredstva v okviru mehanizma za povezovanje Evrope (Cef).

Sklep o tem povečanju kapitala je vlada sprejela v četrtek, sredstva pa bodo zadoščala za izvedbo pripravljalnih del, kot so prestavitve različnih vodov in ureditev dovoznih poti. Razpis zanje bo podjetje 2TDK objavilo predvidoma spomladi, dela pa naj bi stekla poleti 2017.

Finančna konstrukcija za projekt drugega tira sicer še ni potrjena, a je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič v četrtek povedal, da je vrednost projekta ocenjena na manj kot eno milijardo evrov. Objavo razpisa za začetek gradnje, ki naj bi trajala šest do sedem let, pričakuje konec leta 2017.

Danes je SDH sprejel tudi sklep o višini prejemkov, do katerih so upravičeni člani nadzornega sveta, med drugim za udeležbo na sejah in opravljanje funkcije.

STA


Najbolj brano