Petrol v prodajo polovičnega deleža v Gen-I

Petrol je po navedbah Dnevnika in Financ začel postopke za prodajo polovičnega deleža v družbi Gen-I. Za nakup se po pisanju prvega časnika najbolj ogrevajo v Hrvatski elektroprivredi (Hep), po pisanju drugega pa se kot najbolj logičen kupec omenja Gen Energija.

Družbo Gen-I vodi Robert Golob. Foto: Leo Caharija
Družbo Gen-I vodi Robert Golob. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Gen-I je od leta 2011 v polovični lasti Gena Energije in Petrola. Ta svojo polovico obvladuje prek družbe IG Energetski sistemi, za katero je leta 2011 plačal okoli 25 milijonov evrov. Družba, ki je lani ustvarila 1,3 milijarde evrov prihodkov in dobrih pet milijonov evrov dobička, naj bi bila v celoti vredna 90 milijonov evrov, a poznavalci po pisanju Financ menijo, da bo Petrol zelo težko iztržil toliko denarja.

Konkurenti pri prodaji elektrike in zemeljskega plina

Razlogov za prodajo v Petrolu uradno ne komentirajo, oba časnika pa ugotavljata, da Petrol v družbi nikoli ni imel vpliva na odločitve, poleg tega pa si z njo konkurira tako pri prodaji elektrike kot zemeljskega plina. Slednjega namreč prodajata tako Gen-I kot Geoplin, katerega tretjinski lastnik je Petrol.

Predkupno pravico ima Gen Energija, ponuja 20 milijonov evrov

Predkupno pravico do Petrolovega deleža v Gen-I ima Gen Energija, ki naj bi, kot neuradne informacije povzema Dnevnik, za ta delež ponujala okoli 20 milijonov evrov. A če bi Petrol prodal tudi podjetje IG Energetski sistemi, mu predkupne pravice po ugotovitvah časnika ne bo treba upoštevati. Tako je po neuradnih informacijah obeh časnikov slišati, da namerava kupca iskati v širšem krogu interesentov.

Hep bi lahko bil interesent

To bi lahko bil Hep, ki trži hrvaško polovico električne energije iz krške nuklearke in ki v zadnjem času agresivno vstopa na slovenski trg. Državni Sistemski operater distribucijskega omrežja (SODO) ga je izbral za 50 milijonov evrov vredno pokrivanje izgub in oskrbe v omrežju v letih 2016 in 2017, za dobavitelja električne energije ga je izbrala tudi Mestna občina Ljubljana.

Gen-I dobavlja elektriko vsakemu šestemu gospodinjstvu

Gen-I je največji igralec na maloprodajnem trgu električne energije v Sloveniji, ki dobavlja elektriko vsakemu šestemu gospodinjstvu. Z državnim podjetjem Gen Energija ima sklenjeno pogodbo o prodaji električne energije iz Nuklearne elektrarne Krško. Trenutno je sredi procesa združevanja z Elektro energijo, trgovsko družbo Elektra Ljubljana.

Združitev presoja urad za varstvo konkurence, po nekaterih neuradnih informacijah Financ naj bi bila odločitev znana septembra. Petrolov načrtovani umik iz Gen-I bi utegnil utišati tudi kritike, da nastaja prevelik trgovec z elektriko - če bi namreč upoštevali tržne deleže Petrola, Gen-I in Elektro energije, bi trojica skupaj obvladovala več kot polovico maloprodajnega trga z elektriko, dodaja časnik.

Gen-I ne diši ne eden ne drugi morebitni lastnik

A družbi Gen-I, ki jo vodi Robert Golob, po navedbah Dnevnika ni v interesu, da njen izključni lastnik postane Gen Energija. To bi pomenilo, da bo morala družba politiko plač in nagrajevanja prilagoditi tako imenovanem Lahovnikovemu zakonu, ob morebitnih menjavah na oblasti in v Genu Energiji pa odpreti pot do kadrovskih posegov države v Gen-I. Še manj pa si za lastnika želijo Hep, s katerim že od leta 2011 bijejo hud boj na Hrvaškem in v BiH, še ugotavlja Dnevnik.

STA


Najbolj brano