Dobili so mesto, kjer se jim lahko poklonimo

Predsednika Republike Italije in Slovenije Sergio Mattarella in Borut Pahor sta s položitvijo vencev pred spomenikom slovenskim vojakom, padlim na soškem bojišču v letih 1915 - 1917, in nagovorom zbranih dala posebno težo današnji slovesnosti ob odkritju spomenika v Doberdobu.

 Foto: Nace Novak
Foto: Nace Novak

DOBERDOB > “Ta spomenik, postavljen slovenskim vojakom, ki so se v prvi svetovni vojni borili za obe na tem prostoru bojujoči si strani, je spominski navdih za pogum tem in bodočim rodovom, da gradijo svet brez vojne, svet miru in iskrenega sodelovanja,” je zbrane v Doberdobu nagovoril predsednik Borut Pahor. Poudaril je tudi, da gre za opomnik vsem, ki želijo sprejemati zgodovinske nauke.

“Pred sto leti so številni mladi tu žrtvovali svoja življenja. Po poti takratne fronte poteka danes Pot miru. Prijateljstvo med našima državama je vzorčno za Evropo in je naš skupni interes. Vsi vemo, da se v zgodovini včasih stopi tudi kakšen korak nazaj, tu pa danes stopamo pomemben korak naprej v sodelovanju med obema državama,” je v svojem nagovoru povedal italijanski predsednik Sergio Mattarella, ki je poudaril tudi, da je mešanje slovensko-italijanskega jezika in kultur na območju občine Doberdob s številčno slovensko narodno skupnostjo, nekaj pomembnega, kar je treba ceniti.

Spomin in opomin

Da gre za spomin in opomin, in da ima spomenik v Doberdobu širši pomen od zgolj simboličnega so povedali tudi drugi govorci na slovesnosti, ki je pritegnila predvsem člane slovenske narodne skupnosti. Med gosti so bili tudi predstavniki številnih organizacij na italijanski strani meje in slovenske države. Od kulturnega ministra Toneta Peršaka, ministrice za delo in socialo Ane Kopač Mrak, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca do podpredsednika državnegazbora Matjaža Nemca.

Slovesnost ob odkritju spomenika se je s kulturnim programom začela že uro pred prihodom obeh predsednikov.

“Država se bo lahko tu vsako leto protokolarno poklonila Slovencem, ki so se tu borili, ljudje, Slovenci, pa bodo lahko to mesto obiskovali,” je povedal Vasja Klavora, eden od pobudnikov postavitve spomenika.

Kje bolj primerno, kot v Doberdobu

V svojem nagovoru je Klavora povedal, da so o postavitvi takega spomenika nekateri razmišljali že po prvi, in po drugi svetovni vojni, pa tudi po osamosvojitvi. Zdaj je končno dobil več kot primerno mesto v Doberdobu.

“Kje bolj primerno, kje bolj ganljivo, kot da stoji tu, kjer so slovenski vojaki v uniformah avstro-ogrske armade plačali visok krvni davek,” je še povedal Klavora. Igor Komel, predsednik Kulturnega doma v Gorici, ki je organizacijsko bdel nad pripravo vsega potrebnega za postavitev spomenika, je k besedi povabil še enega od zaslužnih zato, da spomenik dobro leto po tem, ko so o njegovi postavitvi prvič skupaj kramljali, stoji.

V imenu italijanske in furlanske skupnosti je zbrane tako nagovoril Andrea Bellavite.Izpostavil je dobro idejo avtorja spomenika Jožeta Ceja, ki je z uporabo težkega, trdega kraškega kamna in obliko spomenika, ki je kot bi v imenu vseh padlih kričal v nebo nekako simbolično upodobil delitev na vojno in mir.

NACE NOVAK


Najbolj brano