Nagrade tudi Primorcem

Med naj prostovoljci minulega leta, ki jih je na Brdu pri Kranju razglasil Mladinski svet Slovenije, sta tudi Pirančanka Irena Dolinšek in Postojnčan Gašper Rupnik, ki so ju s še štirimi prostovoljci izbrali izmed 157 prijavljenih posameznikov. Od 45 projektov pa je najbolj prepričal prav tako na Primorskem zasnovan projekt Obnovimo slovenske gozdove.

Gašper Rupnik in Nina Kapelj Foto: Nina Kapelj
Gašper Rupnik in Nina Kapelj Foto: Nina Kapelj

LJUBLJANA > Projekt je nastal kot odziv na katastrofalen lanskoletni žledolom, poteka pa v sodelovanju z Zavodom za gozdove in drugimi partnerji. Prostovoljci so zbrali denar in posadili 50.000 sadik na skupno 23 lokacijah po Sloveniji. Tako so obnovili približno 50 hektarov gozdov. Načelnici društva tabornikov Rod kraških viharnikov Postojna Nini Kapelj sta lanska promocija in koordiniranje akcije prinesla naziv Osebnost Primorske.

Pomoč pri odpravljanju posledic žledoloma je prinesla priznanje Naj prostovoljec 2014 tudi Postojnčanu Gašperju Rupniku. Lani je bil pobudnik, vodja logistike in operacij pri vzpostavitvi Kriznega centra v Postojni. Kot prostovoljec je že vrsto let aktiven v okviru Zveze tabornikov Slovenije. “To je nagrada za prav vse, ki so sodelovali pri delovanju kriznega centra,” je priznanje skromno komentiral Rupnik. In ob tej priložnosti na pristojne apeliral, da bi bilo v naši državi treba vzpostaviti pogoje, da bo prostovoljstvo sploh lahko obstalo. “Če nimaš službe in normalnih pogojev za življenje in osebni razvoj, se namreč težko posvečaš prostovoljstvu. Od prostovoljstva se pač ne da živeti,” je opozoril.

Priznanja Naj prostovoljka je vesela tudi Pirančanka Irena Dolinšek, ki je že 25 let prostovoljka v piranskem območnem združenju Rdečega križa. “Najbolj sem vesela, da sem bila nagrajena v starostni skupini nad 30 let, saj kategorije dvakrat 30 nimajo,” se je pošalila. Prepričana je, da “mora prostovoljstvo na lokalni ravni dokazovati, da lahko z nekaj svojega časa spreminjamo stvari na bolje”. Priznanje si je prislužila predvsem s promocijo krvodajalstva med otroki slovenskih in italijanskih vrtcev in šol v piranski občini. Za ta namen je napisala pravljico Rdeča kapljica je doma v Piranu, ki so jo izdali v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku. ID, VRŽ


Najbolj brano