Na žaljive tvite o “neintegrirani migrantki” se je odzvala tudi TVS

Uredništvo Informativnega programa TVS je stopilo v bran avtorici sobotne oddaje Utrip Jeleni Aščić zaradi žaljivih tvitov, ki so jih med drugimi všečkali in delili dalje tudi prvak SDS Janez Janša in Lucija Šikovec Ušaj, ki je bila uvrščena med deset najvplivnejših pravnikov v Sloveniji.

LJUBLJANA > Na facebooku se je na napade odzvala tudi Aščićeva in objavila žaljiv tvit, ob katerem je zapisala: “Sovražnost se razplamteva. Mene sicer taki zapisi ne prizadenejo na osebni ravni, a menim, da jih ne smemo ignorirat. Tudi ali predvsem zato, ker so med tistimi, ki so te skrajno žaljive in nacionalistične komentarje všečkali in jih delili naprej celo poslanci v državnem zboru, oseba, ki je bila uvrščena med deset najvplivnejših pravnikov, pa me je označila za neitegrirano migrantko. Ko sovraštvo postane del javnega diskurza oseb, ki imajo nek vpliv, je to znak za alarm.”

V sporočilu za javnost pa so v uredništvo Informativnega programa TVS zapisali, da obsojajo “sovražne in žaljive odzive, ki so jih na družabnih omrežjih sprožili, delili in se nad njimi celo navduševali nekateri gledalci zoper avtorico sobotne oddaje Utrip Jeleno Aščić - med njimi celo prvak in nekateri poslanci največje opozicijske stranke in ena oseba, ki je bila lani razglašena za eno od desetih najbolj vplivnih pravnic leta. Gre za zavržno spodbujanje sovraštva in nestrpnosti in to s strani ljudi z močnejšim vplivom na družbo.”

Uredništvo je še spomnilo, da je Utrip na sporedu že od konca osemdesetih let in si je v tem času “izboril status izrazito avtorske oddaje, ene redkih v programih RTV Slovenija, ki novinarjem omogoča tudi subjektivni, komentatorski pogled na dogodke minulega tedna. Zato so sovražni in žaljivi komentarji še toliko bolj obsojanja vredni, tako kot tudi njihovo širjenje. Vsaka oddaja in vsebina na javni televiziji je predmet javne presoje, vendar pa morajo tudi kritike upoštevati osnovne meje dostojnega in spoštljivega. Še toliko bolj je zato zavržno spodbujanje sovraštva in nestrpnosti v odzivih na naše oddaje in celo več, osebno na naše novinarje, ker jim pač morda ni všeč njihov priimek, ki ga širijo osebe s političnim in drugim močnejšim vplivom na družbo,” še piše v sporočilu.

Spletno uredništvo


Najbolj brano