Jabolko navdiha tokrat Kozmi Ahačiču in Boštjanu Gorencu - Pižami

Ob državnem prazniku, dnevu Primoža Trubarja bo predsednik republike Borut Pahor danes jabolko navdiha podelil jezikoslovcu Kozmi Ahačiču ter prevajalcu, komiku in po novem tudi pisatelju Boštjanu Gorencu - Pižami. Oba sta si priznanje prislužila za domiselno ustvarjanje in uveljavljanje novih pristopov v slovenski slovnici in književnosti.

Boštjan Gorenc - Pižama je s svojim prvencem sLOLvenski 
klasiki 1 postal največja slovenska literarna zvezda, njegovi 
klasiki pa knjiga leta 2016.  Foto: STA
Boštjan Gorenc - Pižama je s svojim prvencem sLOLvenski klasiki 1 postal največja slovenska literarna zvezda, njegovi klasiki pa knjiga leta 2016.  Foto: STA

LJUBLJANA > Pred kratkim sta izšli slovnici Kozme Ahačiča, namenjeni šolarjem. Ahačičevi slovnici sta prvi, ki sta ciljno napisani za osnovnošolce in dijake. Slovnica z naslovom Kratkoslovnica, v kateri so na razumljiv in privlačen način predstavljena slovnična pravila, je namenjena mlajšim šolarjem.

Tudi urednik jezikovnega portala Fran

Druga z naslovom Slovnica na kvadrat pa je namenjena srednješolcem in vsebuje tudi različne komentarje in zanimivosti. Avtor v obeh obravnava tudi najsodobnejše spremembe v knjižnem in pogovornemu jeziku ter opozarja na nove besede in njihove zgodovinske razlage, piše v utemeljitvi priznanja.

Ahačič je tudi idejni vodja in urednik spletnega jezikovnega portala Fran, ki združuje kar 31 slovarjev in slovenističnih jezikovnih virov ter je s 37.500 ogledi dnevno med najbolj branimi slovenskimi spletnimi stranmi.

Pisanja slovnic se je Ahačič lotil na lastno pobudo, vodili so ga visoko zastavljeni strokovni cilji, ljubezen, pa tudi skrb za trdno zasidranost slovenščine v prepišnem svetu prihodnosti. "Mladi naj začutijo, da je jezik nekaj njihovega, nekaj živega, da imajo slovenščino dostopno tudi na pametnih telefonih," je ob neki priložnosti povedal Ahačič.

Pižama postal največja slovenska literarna zvezda

Boštjan Gorenc - Pižama je s svojim prvencem sLOLvenski klasiki 1 postal največja slovenska literarna zvezda, njegovi klasiki pa knjiga leta 2016. V enem letu je bila ponatisnjena kar trikrat, piše v obrazložitvi priznanja.

V knjigi velikani slovenske književnosti in njihovi junaki vstopijo v svet medmrežja in njegovih različnih oblik - od Facebooka in čivkov do SMS sporočil in elektronske pošte. S tem ponuja dodatne izzive, pri katerih mlajši starejšim lahko razložijo spletne pomene, starejši pa mlajšim literarne.

Boštjan Gorenc je združil dva povsem različna resničnostna svetova in pri tem spletne oblike duhovito izkoristil za svoje poudarke, s katerimi zbadljivo obravnava ravnanje na spletu. Knjiga je zato tudi satira digitalnega vsakdanjika, prepolnega sovražnega govora in zarotnikov, menijo podeljevalci nagrade.

Za Boštjana Gorenca je jezik skupni imenovalec vsega, s čimer se ukvarja. Z besedami se sprehaja iz preteklosti v prihodnost, iz virtualnega sveta v resnični, iz jezika v jezik. Njegova popotovanja so navdih za mlade, saj jim z njimi odkriva nova obzorja duhovnega sveta slovenske kulturne dediščine, še piše v obrazložitvi.

Predsednik republike od začetka leta 2014 podeljuje jabolko navdiha različnim osebnostim in skupinam, katerih dejanja navdihujejo druge.

STA


Najbolj brano