Erjavec podpira zamisel o srečanju Trumpa in Putina v Sloveniji

Zunanji minister Karl Erjavec je po današnjem srečanju s švicarskim kolegom na Brdu pri Kranju komentiral tudi idejo ruskega poslanca Vjačeslava Nikonova, da bi Slovenija lahko gostila prvo srečanje med ruskim in novoizvoljenim ameriškim predsednikom, Vladimirjem Putinom in Donaldom Trumpom. Kot je izpostavil Erjavec, to idejo močno podpira.

Karl Erjavec Foto: STA
Karl Erjavec Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Karl Erjavec je pojasnil, da je zamisel o srečanju v Sloveniji omenil ugledni in vplivni poslanec ruske dume, zato gre zagotovo za resen razmislek. “Takšno srečanje bi bil vrhunski politični dogodek v Sloveniji, pokrivali bo ga praktično vsi svetovni mediji,” je dejal Erjavec in ocenil, da bi bil to najpomembnejši politični dogodek zadnjih desetih let, saj bi bila od odnosa med ruskim in novim ameriškim predsednikom zelo odvisna celotna prihodnja zunanja politika.

To tudi ne bi bilo prvič, da bi se ameriški in ruski predsednik srečala na slovenskih tleh. Na Brdu pri Kranju se je Putin pred 15 leti že srečal s tedanjim ameriškim predsednikom Georgeom W. Bushem. “Očitno Slovenija v teh relacijah odigrava neko posebno vlogo, sicer ruski poslanec ne bi prišel na to idejo,” je Erjavec dejal o možnosti srečanja Vladimirja Putina in Donalda Trumpa v Sloveniji, ki jo je v pogovorni oddaji 60 minut na ruski televiziji Rossija 1 v ponedeljek zvečer izrekel Vjačeslav Nikonov.

Obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Moskvi, ki je v pripravi, bi bil po Erjavčevem mnenju dobra priložnost, “da se morda dejansko dogovorimo, da bi v Sloveniji prišlo do omenjenega srečanja”. Kot je izpostavil Erjavec, je to stvar, o kateri se bodo zagotovo pogovarjali znotraj diplomatskih krogov, pri čemer bo govora o tem verjetno že pred Trumpovo zaprisego.

Švicarski zunanji minister Didier Burkhalter pa je po današnjem srečanju z Erjavcem odgovarjal na novinarsko vprašanje o tem, kaj Trumpova izvolitev pomeni za Švico. Izpostavil je, da je kampanja eno, vladanje pa nekaj drugega. “Kampanja je bila zelo ostra. Sedaj pa je čas, da ohranimo mirno kri in ocenimo situacijo,” je dejal Burkhalter in dodal, da lahko sodelujejo z vsako administracijo in kot vedno branijo svoje interese.

Pojasnil je, da je položaj Švice zelo jasen. Njene prioritete so varnost in mir ter razvoj in inovacije. Burkhalter je prepričan, da bo področje varnosti in miru še naprej ostalo pomembno tudi za ZDA. Kar se tiče razvoja in inovacij, pa teče vrsta projektov, pri katerih je nadaljnje sodelovanje v obojestransko korist.

STA


Najbolj brano