Cerar in Orban se bosta spet srečala prihodnji teden

Slovenski in madžarski premier, Miro Cerar in Viktor Orban, sta se v petek zvečer v Lendavi dogovorila za skupno srečanje obeh vlad v začetku prihodnjega leta, na katerem se bodo pogovarjali o konkretnih predlogih za krepitev sodelovanja med državama.

Slovenski in madžarski premier, Miro Cerar in Viktor Orban, 
sta se v petek zvečer v Lendavi dogovorila za skupno 
srečanje obeh vlad v začetku prihodnjega leta. Foto: STA
Slovenski in madžarski premier, Miro Cerar in Viktor Orban, sta se v petek zvečer v Lendavi dogovorila za skupno srečanje obeh vlad v začetku prihodnjega leta. Foto: STA

LENDAVA, LJUBLJANA> Kot so po srečanju sporočili iz kabineta premierja Mira Cerarja, sta državi zainteresirani za krepitev sodelovanja na področju gospodarstva, naložb in turizma, prometnih in energetskih povezav ter infrastrukture na dvostranski in na regionalni ravni.

Premiera sta se v petek zvečer v Lendavi udeležila slovesnosti ob 40. obletnici organiziranega delovanja pomurske madžarske narodne skupnosti. Cerar je njuno udeležbo označil kot odraz pomena, ki ga državi namenjata svojim narodnim manjšinam v zamejstvu in spomnil, da sta leta 1992 s posebnim sporazumom skupno pristopili k urejanju položaja obeh narodnih manjšin, kar je bil eden prvih tovrstnih primerov v Evropi.

Cerar je, kot so sporočili iz njegovega kabineta, Viktorja Orbana spomnil, da kljub izboljšanju položaja slovenske manjšine v Porabju še vedno obstajajo razlike med vzajemnostjo v ravni zagotavljanja pravic med manjšinama. Pri tem je pojasnil, da se bo Slovenija še naprej zavzemala za primerljivo rešitev vprašanja zastopanja slovenske manjšine v madžarskem parlamentu, bolj uravnoteženo financiranje manjšinskih organizacij ter večjo pozornost v javni rabi jezika manjšine v Porabju.

Izmenjala sta studi stališča do reševanja migrantske krize v Evropi, pri čemer sta se po navedbah kabineta strinjala, da je ključno okrepiti nadzor nad migracijami na zunanjih mejah EU. Cerar je ponovil, da je potreben enoten in solidaren odziv EU in držav članic ter učinkovito upravljanje zunanjih meja EU. Kratkoročno pa je po njegovem mnenju ključnega pomena polna implementacija dogovora nedavnega bruseljskega vrha EU-Zahodni Balkan.

Cerar se je Orbanu - srečanje sta sklenila z delovno večerjo - tudi zahvalil za pomoč Madžarske, ki jo je Sloveniji namenila v obliki opreme ter s sodelovanjem 50 policistov, so še sporočili iz kabineta.

Madžarski premier je glede migrantskega vprašanja v Lendavi sicer poudaril, da se tu znova piše zgodovina in izrazil mnenje, da če množičnega priliva ne bomo uspeli preprečiti, ne bo več Evrope, za kakršno smo se toliko borili.

STA


Najbolj brano