Avtobusni vozniki skupine Arriva Slovenija spet napovedujejo zaostritev

V Arrivi Slovenija so ponudili zvišanje urne postavke le avtobusnim voznikom iz štajerske družbe, ker se jim je iztekla kolektivna pogodba, s tem pa bi jih tudi izenačili s primorskimi in dolenjskimi vozniki. Sindikat ponudbe ne sprejme. V stavkovnem odboru so spet zagrozili z zaostritvijo stavke.

Avtobusni vozniki Arrive  stavkajo že osmi dan zapored.  Foto: Nataša Čepar
Avtobusni vozniki Arrive stavkajo že osmi dan zapored.  Foto: Nataša Čepar

KOPER, LJUBLJANA > > “Še naprej tečemo maraton, a cilja še ni na spregled,” je danes, na osmi dan stavke avtobusnih voznikov skupine Arriva Slovenija dejal Damjan Volf iz Obalne sindikalne organizacije - KS 90, ki sodeluje v pogovorih vodstva in stavkovnega odbora. Po njegovih besedah so na vodstvo Arrive do zdaj neuspešno naslovili že tri kompromisne predloge. Po današnjem sestanku pa so od njih zahtevali, da jim posredujejo protipredlog do konca dneva, sicer so ponovno napovedali zaostritev stavke.

V Arrivi, ki jo vodi Bo Kralsson, naj bi jim obljubili, da se bodo o njihovih zahtevah pogovorili z lastniki in jim odločitev sporočili v treh dneh. “V tem času se bo stavka nadaljevala, kot način pritiska pa ni izključena niti zaostritev stavke, ki si je sicer nihče ne želi” je sporočil Volf. To bi pomenilo, da bi avtobusi vozili le na mednarodnih linijah in ob prometnih špicah (zjutraj, popoldne in zvečer), ne bi pa več zagotavljali neprekinjenega prevoza do bolnišnic.

V Arrivi Slovenija, ki zaposluje okrog 970 Ijudi, so dodatno pojasnili, da so ponudili zvišanje urne postavke le eni od družb v skupini - Arrivi Štajerska, s čimer bi jih izenačili z Arrivo Dolenjska in Primorska. Tega v stavkovnem odboru štajerske družbe niso sprejeli, čeprav imajo ponudbo na mizi že dlje časa.

“Škoda je s stavko že bila povzročena, dodatna zaostrovanja pa bodo situacijo za vse vpletene samo poslabšala. Še enkrat poudarjamo, da dogovor želimo doseči z vsemi predstavniki zaposlenih, in ne samo s stavkovnim odborom, ki že izvaja stavko in ne zastopa vseh zaposlenih,” so povedali v Arrivi. Omenili so še, da tudi na današnjih pogajanjih niso dosegli zbližanja stališč, a da so potekala v bolj konstruktivnem duhu kot prejšnja.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano