“Očitno je predsednik Pahor zadovoljen z delom Štefaneca”

Namestnica predsednika KPK Alma Sedlar pravi, da z dokumenti KPK ni počela ničesar, česar ne bi smela. Kot članica senata KPK ima pravico poznati stvari. Čudi jo, da je predsednik KPK Boris Štefanec njeno vpogledovanje v dokumente informacijski pooblaščenki prijavil takoj po tistem, ko je Sedlarjeva pisala predsedniku republike. Gre za povračilni ukrep, je prepričana.

Alma Sedlar: “Odstopim lahko minuto po tistem, ko bo odstopil 
gospod Štefanec, ker mislim, da je on glavni problem te Komisije.” Foto: STA
Alma Sedlar: “Odstopim lahko minuto po tistem, ko bo odstopil gospod Štefanec, ker mislim, da je on glavni problem te Komisije.” Foto: STA

> Ali držijo trditve predsednika KPK, da ste intenzivno pregledovali dokumente KPK? Zakaj so bili vsi ti vpogledi potrebni?

“Delovala sem v skladu z dostopnimi pravicami, ki mi jih je dal gospod Boris Štefanec. Vse je sledljivo, tako da bi lahko na to, kar se mu zdi sporno zdaj, ko sem napisala pismo predsedniku Borutu Pahorju, opozoril že prej. Šele po mojem pismu je dal prijavo informacijski pooblaščenki, ne prej. Težko pa komentiram konkretne očitke iz prijave, ker z njimi nisem seznanjena.”

> S čim povezujete to časovno sosledje?

“Povezujem ga s povračilnimi ukrepi zaradi opozarjanja na nepravilnosti, ki se dogajajo v Komisiji.”

> Predsednik KPK je dejal, da ste vpogledovali v podatke medijsko prepoznavnih oseb, v personalne mape zaposlenih ...

“Mi pravzaprav ves čas obravnavamo medijsko prepoznavne osebe, ampak dokler ne izvem, kaj je imel Štefanec v mislih, na to ne morem odgovarjati. Ne bi se pa čudila, če kateri od podatkov, ki jih je navedel, ne bi bil skladen z resničnostjo. To ne bi bilo prvič.”

> Pri zaposlenih naj bi vpogledovali v bolniške liste, v njihove socialne transferje ... Kako to zdaj vpliva na odnose s sodelavci?

“Danes smo imeli sestanek o tem, da sem gledala v njihove osebne mape. Imela sem srečo, da me niso vrgli skozi okno, ko jim je Štefanec to povedal. Ker nisem vedela, kakšni so konkretni očitki, sem predsedniku predlagala, naj zaposlenim pove, v kaj sem vpogledovala. Kako naj nekaj vem, če ne vpogledam? So stvari, ki jih imaš kot član senata pravico vedeti, moraš pa pri osebnih podatkih obrazložiti, zakaj si to vpogledoval. Še enkrat naj povem: vpogledovala sem v skladu s pravicami do dostopa, ki mi jih je podelil Štefanec z razlago, da smo kolegijski organ in da imamo vsi člani senata vpogled v vse. Zdaj je to narobe za celo leto nazaj. Zdaj je omejil dostop tudi sebi. Ali to pomeni, da tudi sebi ne zaupa?”

> Boris Štefanec pravi, da je zadovoljen z odzivom predsednika republike na vaše zadnje pismo, saj da predsednik Pahor ne želi posegati v neodvisnost KPK. Kaj o Pahorjevem odzivu menite vi?

“Očitno je s tem pismom predsednik Pahor povedal, da je zadovoljen z delom gospoda Štefaneca. Predsedniku republike sem pisala jaz, on je pa odgovoril Štefanecu.”

> Kako si po teh dogodkih predstavljate prihodnje delovanje KPK?

“Ne vem. To naj povedo tisti, ki so nas imenovali.”

> Zakaj vi sami ne odstopite?

“Zakaj bi? Odstopim lahko minuto po tistem, ko bo odstopil gospod Štefanec, ker mislim, da je on glavni problem te Komisije.”

> Ste v povezavi z dogajanjem, na katero opozarjate, dali kakšno prijavo organom pregona?

“Nisem, kajti zdelo se mi je, da bi preveč škodovala Komisiji, če bi vlagala ovadbe. Dokler ne bo zares nujno, jih ne bom, se pa ne bi čudila, če je že bila vložena kakšna ovadba proti meni.”

> V pismu predsedniku republike ste zapisali, da se poraja dvom, ali je KPK še neodvisen organ. Ste lahko bolj jasni: je KPK ta hip neodvisna ali ni neodvisna?

“Težko rečem. Presodite sami na podlagi podatkov o tem, kaj počnemo, česa ne počnemo ... Presodite.”

JANA KREBELJ


Najbolj brano