Vsi na Puf

Teatralični koncert mednarodne gledališko-glasbene zasedbe Fekete Seretlek je sinoči postavil piko 22. Primorskemu poletnemu festivalu in odprl vrata 14. Primorskemu uličnemu festivalu. Ta bo do 27. avgusta avgusta v Koper, Izolo, Piran pa tudi v vasi v zaledju pripeljal kar 50 predstav, ki so jih pripravili mojstri uličnega in lutkovnega gledališča iz različnih držav.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Primorski poletni festival (PPF) in Primorski ulični festival (PUF) si delita skupno zgodovino. “Ulični teater” je na Primorskem poletnem festivalu zaživel leta 1995. Takrat je lutkovno gledališče Papilu na ulice obalnih mest pripeljalo svoje prijatelje; druščino žonglerjev, lutkarjev in uličnih gledališčnikov iz različnih držav. “Že od samega začetka je bil ta del festivala zelo množično obiskan. Namenjen je bil najširšemu občinstvu, domačinom in turistom, posebej družinam in otrokom,” pojasni Maja Bavdaž Gross,umetniška in organizacijska vodja PUF-a. Festival je pod okriljem PPF-ja deloval do leta 2002, potem pa je z imenom, ki ga ima še danes, stopil na lastno pot. Zdaj njegov program nastaja pod okriljem koprskega Mednarodnega centra lutkovne umetnosti (MCLU).

V Kopru bo osrednje popoldansko PUF-ovo prizorišče Ukmarjev trg, v Parku Hlavaty pri tržnici bodo predstave ob sredah in petkih ob 19.30, ob četrtkih ob 10. 30 pa bo tam tudi jutranji program, namenjen otrokom iz vrtcev in mimoidočim. V Portorožu bo PUF “stanoval” na Trgu Prekomorskih brigad, v Luciji v parku Sonce, kjer bodo predstave ob sredah ob 20. uri, v izolskem parku Pietro Coppo pa bodo predstave ob četrtkih ob 19.30.

Samo v Kopru več kot 8000 obiskovalcev

Lani si je festivalske predstave zgolj v Kopru ogledalo več kot 8000 obiskovalcev. PUF ostaja festival, ki postavlja v ospredje ulično in lutkovno gledališče, in ima zvesto občinstvo. Čeprav stereotipa, da so lutke “samo za otroke” ni lahko zrahljati: ”To je zelo ukoreninjen in močan predsodek. A mi mu kljubujemo s pestrim programom, vsako leto poskušamo predstaviti različne tipe lutkovnega gledališča. Ker je med našim občinstvom veliko najmlajših, ki jih na predstave pripeljejo starši, poskrbimo, da imamo na programu predstave, ki so primerne zanje, ob tem pa ne zanemarjamo odraslih ljubiteljev lutkovnega gledališča,” pravi Bavdaž-Grossova in dodaja, da imajo “zelo trdno bazo zvestih oboževalcev”. “Zelo me veseli, ko vidim, da tisti, ki so hodili gledat lutkovne predstave na Ulični festival v okviru PPF-ja, zdaj na PUF vodijo svoje otroke.”

Prihajajo tudi stari znanci

PUF bo tudi letos lutke in ulično gledališče pripeljal v vsa tri mesta v slovenski Istri, največ predstav pa bo v Kopru. Že vrsto let na PUF prihaja skupina Kvelb s Češke. Kot stare znance jih zagotovo pozna tudi občinstvo; “tisti z velikimi lutkami in hoduljami” tokrat prihajajo s predstavo Kako je Kašparek kuhal, ki je doslej v tujini še niso uprizorili: “V letošnjem programu izpostavljamo še skupino Pelele iz Francije, mojstre animacije in duhovitih lutkovnih prestav, ki temeljijo na modernizirani tradiciji. Predstava Kravljica gledališča Piki s Slovaške je primer izjemno natančno režirane duhovite avtorske lutkovne predstave z mojstrsko igro in animacijo. Mojster Alex iz Danske pa nam bo predstavil svojega neverjetnega Mr. Bartija, ki se morda samo pretvarja, da je lutka,” presežke letošnjega festivala našteva umetniška vodja.

PUF letos lastne produkcije sicer nima; po besedah maje Bavdaž Gross predvsem zaradi tega, ker so lani pripravili tri lastne predstave, O grdinici, ki je šla na lov in Lisička praznujeNike Solce še Pavliha RevivalMatije Solceta, ki se bo letos predstavil tudi s svojimi mednarodnimi uspešnicami Male nočne zgodbe, Pozor, los in Vesele kosti.

Primorski ulični festival si je prejšnja leta veliko predstav izmenjal s sorodnimi festivali iz drugih držav, a marsikateri je zaradi gospodarske krize ugasnil. Zato je po mnenju Maje Bavdaž Gross še toliko bolj pomembno, da vztrajajo: “Mislim, da kriza deluje predvsem na simbolni ravni. Zdi se mi, kot da želi najprej postrgati tisto lepo, kar dela ljudem veselje, da bi zaradi črnih časov imeli še bolj dolge nosove in še bolj godrnjali. Ne razumem, zakaj je treba varčevati pri dogodkih, ki so namenjeni najširšemu občinstvu in so - brezplačni.”

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano