Violinist in harmonikar predstavljata ploščo

Najbrž se ne bi nič zgodilo brez bistvenega vprašanja srednješolske učiteljice: Kdo v razredu igra inštrument? Javila sta se violinist Rok Kleva Ivančić in diatonični harmonikar Manuel Šavron. Od prelomnega vprašanja je minilo skoraj deset let, obalna glasbenika pa še vedno sodelujeta. In ustvarjata. Svoj prvenec, ploščo Ragbag (Celinka, 2015), sta pred dnevi predstavila na festivalu Godibodi, ki je gostoval tudi v koprskem Circolu.

Rok Kleva Ivančić (levo) in Manuel Šavron Foto: Andraž Gombač
Rok Kleva Ivančić (levo) in Manuel Šavron Foto: Andraž Gombač

KOPER > Že čisto na začetku, ko se je pojavilo vprašanje, kaj naj bi s svojima inštrumentoma igrala, sta Manuel Šavron in Rok Kleva Ivančić izbrala tradicionalne istrske. Podatek ne preseneča, saj je na Roka nemalo vplival njegov zdaj že pokojni oče Luciano Kleva, slikar in soustanovitelj skupine Vruja, katere član je že od malih nog tudi Rok.

“Naslov Ragbag govori o raznovrstnosti glasbe, ki sva jo izbrala za najino prvo ploščo. Gre za nekakšno vrečo, polno živobarvnih krpic, namenjenih popravilom ali patchworku oziroma krpanki, ki v našem primeru simbolizira raznovrstnost skladb na plošči,” pojasnjuje Kleva Ivančić, na katerega je precej vplivala nekajkratna udeležba na Etnohistrii, mednarodnih glasbenih delavnicah Matije Solceta, kjer je prišel v stik z mnogimi glasbami sveta.

Na plošči najdemo večinoma tradicionalne skladbe - od uvodne belgijske Belgium scottische, prek makedonskih Jovano vranjanka in Makedonsko devojče, do švedske Tusen Tankar, bretonske Bouree de Mondford/Breton An dro, pa sklepne slovenske Zrejlo je žito, vmes pa ne sme manjkati nekaj istrskega, in to nekaj je Mala istrska suita. Aranžmaje sta ustvarila sama in vanje vlila več glasbenih vplivov, tako po pesedah Manuela Šavrona poleg ljudske glasbe slišimo tudi elemente jazza in nenazadnje klasike, saj se pri njem pozna, da je klasično izobražen glasbenik. Ob pripombi, da ploščo nekako preveva optimistično vzdušje, Kleva nima dvomov, čemu to pripisati: “Vse izhaja iz najine ljubezni do glasbe. Mislim, da je to čutiti.”

Vselej improvizacija

“Tako na plošči kakor na nastopih je veliko improvizacije. Vsak nastop je pravzaprav improvizacija,” pravita. Med njima poteka svojevrsten dialog, pri čemer poudarjata, da je tovrsten duo violine in diatonične harmonike na sceni nekaj edinstvenega. “Večkrat pravim, da je duo že sam po sebi pojem, ki vsebuje skoraj vse in je z njim v glasbi možno marsikaj narediti,” pravi Šavron. Meni, da je dojemanje diatonične harmonike kot inštrumenta, namenjenega zgolj veselicam, krivično. “S tem projektom dokazujeva, da je z njo mogoče marsikaj zaigrati. Je inštrument, ki ga je v tem pogledu treba še odkriti. Stereotip resnično ni utemeljen,” še zatrdi Šavron, ki je na tržaškem konzervatoriju končal študij saksofona, trenutno pa na Dunaju končuje magisterij iz diatonične harmonike. Leta 2012 kot solist izdal svojo prvo samostojno ploščo Between worlds - a diatonic gateway.

A magisterij končuje tudi Rok Kleva Ivančić, vendar gre za magisterij iz slikarstva. Ob tem se pošali, da je kakor Batman - ima še drugo življenje. “Za zdaj je nastopov ravno toliko, da je ti dve dejavnosti mogoče usklajevati. Enako je z Vrujo, s katero prav tako igramo enkrat ali dvakrat na mesec. Kot študent tudi delam in seveda slikam. In eno sliko sem v svojih šestih letih ustvarjanja celo prodal, je pa res, da se nisem v tej smeri še trudil. Bo, ko bo,” se nasmehne mladi slikar in glasbenik.

Naslednji korak: avtorska glasba

Soglašata, da bo naslednji skupni glasbeni projekt najbrž avtorski. “Že nastaja, seveda, a vsakič izgine, ker gre vedno za improvizacijo,” pravi Šavron. Bolj kakor vokalista si v avtorskem projektu predstavljata tolkalca ali kontrabasista. Njuna prva plošča je izšla pri založbi Celinka, ki sta ji glasbenika nadvse hvaležna, saj pravita, da so ju, kljub dejstvu, da sta novinca, sprejeli odprtih rok, kar je danes redkost. Posneli so jo pri Sašu Fajonu v Piranu, njen izid pa so podprle tudi vse tri obalne italijanske skupnosti.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano