Vileniški kristal Liliani Corobca

Na gradu Štanjel, kjer se je z literarno matinejo začel zaključni dan mednarodnega literarnega festivala Vilenica, so že tradicionalno podelili kristal Vilenice. Letošnja dobitnica je moldavska pisateljica Liliana Corobca. Odlomek iz njenega romana Kinderland je po prepričanju žirije vešče napisano delo in zelo pritegne bralca.

Letošnja dobitnica je moldavska pisateljica Liliana Corobca
Letošnja dobitnica je moldavska pisateljica Liliana Corobca 

ŠTANJEL > Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Pol Sax, Marko Sosič, Goeffrey E. Taylor in Dimitra Xidous (predsednica), je dobitnico nagrade izbrala med 20 avtorji, ki so se predstavili v zborniku in na literarnih branjih.

Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, se v nagrajenkinem delu zgodi to, kar bi se moralo v vsakem dobrem pisanju - iz drobnega začetka se odpre večji svet in v bralcu vzbudi radovednost. "Iz drobnega začetka v večji svet, v katerem so otroci prepuščeni sami sebi, v katerem ima konj več zob kot njegov lastnik in v katerem otroci potrebujejo le starševsko skrb, da se počutijo pomembne in ljubljene," še piše v utemeljitvi.

Liliana Corobca se je rodila leta 1975 v kraju Saseni-Calarasi v Moldaviji. Študirala je na Fakulteti za filologijo Moldavske državne univerze v Chisinauju in končala doktorski študij humanistike na Univerzi v Bukarešti.

Napisala je romane Negrissimo (2003), za katerega je prejela moldavsko nagrado za najboljši romaneskni prvenec in romunsko nagrado kritikov prometheus za najboljši knjižni prvenec, Un an in Paradis (Leto v raju, 2005) in Kinderland (2013).

Dobitnica kristala Vilenice je prejela kipec akademskega slikarja Radivoja Milića, hkrati je dobila priložnost, da nastopi na uglednem festivalu Cuirt v irskem Galwayu.

Na štanjelski literarni matineji so svoja dela brali Dimitra Xidous (Kanada, Irska), Tomislav Osmanli (Makedonija), Nico Helminger (Luksemburg), Iona Parvulescu (Romunija), Alek Popov (Bolgarija) in letošnji dobitnik štipendije Srednjeevropske pobude Mirko Božić iz Mostarja.

Podelitev kristala uvaja zadnji dan 29. mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki se bo proti večeru zaključil s slovesnostjo ob podelitvi velike vileniške nagrade letošnjemu lavreatu.

STA


Najbolj brano