V Motovunu tudi Kozole

Filmski festival v Motovunu, ki bo potekal od 26. do 30. julija, bo napovedal neodvisni ameriški film, v celoti posnet z mobilnim telefonom. V glavnem programu bo 19 filmov, med njimi tudi v Karlovih Varih pravkar nagrajeno Nočno življenje Damjana Kozoleta. Fokus bo na novem italijanskem filmu, slovenska udeležba pa bo tudi v žiriji, v kateri bo režiser Klemen Dvornik.

Motovunski  festival je včeraj v Ljubljani predstavil  direktor Igor Mirković. Foto: Andraž Gombač
Motovunski festival je včeraj v Ljubljani predstavil direktor Igor Mirković. Foto: Andraž Gombač

MOTOVUN > Festival, ki stavi na občinstvo, želi pokazati raznolikost svetovnega filma in njegove različne estetike. Programsko išče ravnotežje med filmi, opaženimi na velikih festivalih, in filmi, ki kažejo male zgodbe, je včeraj v ljubljanskem Kinodvoru povedal direktor festivala Igor Mirković.

V glavnem programu bo 19 filmov iz dežel od Nove Zelandije prek Argentine do Islandije, med njimi zmagovalec Berlinala - italijanski dokumentarec na temo begunstva Požar na morjuGianfranca Rosija, takoj po nagradi za režijo v Karlovih Varih pa tudi slovenski celovečerec Damjana KozoletaNočno življenje. To bo peti Kozoletov film, predvajan v Motovunu, in po mnenju Mirkovića, ki je dobro seznanjen s slovensko kinematografijo in se redno udeležuje Festivala slovenskega filma v Portorožu, njegov najboljši doslej.

Festival bo odprl ameriški neodvisni film Tangerine Seana Bakerja, v celoti posnet z mobilnim telefonom, zaprla pa ga bo italijanska komična drama Popolni neznanci Paola Genoveseja. “Po tem razponu se vidi, koliko različnih stvari imamo v programu,” je ponazoril direktor.

V mednarodni žiriji, ki bo iz glavnega programa izbrala dobitnika propelerja Motovuna, bo tudi slovenski režiser Klemen Dvornik. Slovenska produkcija bo zastopana tudi v tako imenovanem Motovun kampusu, ki odpira vrata študentom filmskih šol.

V spremljevalnem delu bo država partnerica Italija, ki jo bodo predstavili skozi tri programe in 15 filmov s poudarkom na aktualnih mojstrih režije Giuseppeju Tornatoreju, Paolu in Vittoriu Tavianiju, Paolu Sorrentinu, Matteu Garroneju in Nanniju Morettiju. Videti bo mogoče tudi filme s skrajnjega juga države in posebno projekcijo sveže restavrirane kopije enega največjih filmov vseh časov - klasike Armacord Federica Fellinija.

Kot odziv na trenutne politične razmere v Evropi so oblikovali poseben program Kje ste bili leta 2016?, ki bo prek petih filmov iz petih držav, od Hrvaške do Rusije, spregovoril o rasti skrajne desnice v različnih delih celine. “Namen je bil napraviti vesel, brezbrižen festival, ta program pa je znak, da za to brezbrižnostjo obstaja zapleten trenutek, v katerem je trenutno Evropa,” je poudaril Mirković.

Pet dni, 60 projekcij in okrog 100 filmov je po Mirkovićevih besedah statistika letošnje petdnevne prireditve. Nagrado maverick, namenjeno avtorjem, ki so svojo individualnost in svobodni duh razširili zunaj filmskega sveta, bodo podelili srbskemu režiserju Želimirju Žilniku. STA


Najbolj brano