V Križankah je zmagala Bučarjeva Ti

Slovenska popevka 2014 je pesem Ti Rudiju Bučarja. Bučar naj bi preprosto sedel za mizo, vzel papir, svinčnik in kitaro v roke in napisal ljubezensko pesem, v kateri bi z drago zletel “nekam visoko, globoko med naju”.

Rudi Bučar Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Rudi Bučar Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > V ljubljanskih Križankah je v živo ob Velikem revijskem orkestru RTV Slovenija včeraj skupaj nastopilo 14 izvajalcev.

Nagrada občinstva je pripadla Darji Švajger za nostalgično pesem Sončen dan. Strokovna žirija je nagrado za najboljše besedilo podelila Igorju Pirkoviču za pesem Poseben lik v izvedbi Steffy. Za najboljšo interpretacijo je bil nagrajen Rudi Bučar za pesem Ti.

Scenarij za letošnjo popevko je sledil načelu, da lahko spregovorijo tudi izvajalci, ne le voditelja, Mario Galunič in Blažka Müller Pograjc. Tako je vsak na kratko, v značilni festivalski razigranosti predstavil svojo pesem in sebe.

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli, ki je podeljeval nagrade, je v šali predlagal, da se festival Slovenska popevka prihodnjič premakne v toplejši mesec, saj je bilo občinstvo v letnem gledališču Križanke tokrat bilo rahlo prezeblo.

Pred uradnim začetkom festivala so svoje vtise z gledalci delile nekatere ključne osebnosti slovenske popevke. Prva dama besedil popevke Elza Budau je med drugim povedala, da je večni navdih ljubezen do življenja. Sicer avtorica besedil, kot sta Poletna noč in Brez besed, ne more trditi, da ne bo več nikoli nič napisala, a prav veliko možnosti vendarle ni. Rada ima tudi tišino.

Svetlana Makarovič je napisala kar nekaj besedil za popevko. Na vprašanje, če bi se ponovno vrnila v te vode, je Makarovičeva odgovorila: “Stara sem kot zemlja, kje se mi pa da.” Nekatere popevke pa so v bistvu že šansoni, ki jih Makarovičeva prav zaradi besedil zelo ceni. Omenila je Orion, Ko mene več ne bo, Med iskrenimi ljudmi in Lastovka.

Skladatelj Jure Robežnik le še redko sede za klavir, morda za kakšno veselo družbo, o mlajši generaciji pa ima mešano mnenje. Predvsem ga preseneča, kako veliko glasbenikov deluje, nekateri so odlični, do drugih pa je skeptičen.

Mojmir Sepe, avtor glasbe za pesem Zemlja pleše, je dejal, da se “Zemlja danes vrti hitreje, a bolj na slabo stran”. Ne da so bili nekdaj krasotni časi, a vsekakor bolj umirjeni, je še povedal Sepe, ki se je podpisal pod več 1000 skladb in aranžmajev.

Eva Černe, ki ji slovenska popevka ni tuja, je dejala, da imajo mladi radi tradicijo ter želijo biti del nje. Na prireditev se bo morda še vrnila, saj je, kot je še povedala, petje ob živem orkestru prav posebna izkušnja.

STA


Najbolj brano