V Kopru je pripovedovala in prepevala Ksenija Jus (video)

Pesnica in kantavtorica Ksenija Jus se je sinoči po dveh letih vrnila v antikvariat koprskega Librisa, tokrat kot letošnja dobitnica nagrade mira, ki jo ženski odbor slovenskega centra Pen podeljuje ustvarjalkam za “izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja in premišljevanja o literaturi in kulturi ter celostne osebnostne drže”.

Iz “zaodrja” antikvariata je Ksenijo Jus  presenetil  nenapovedani gost Rudi Bučar. Foto: Andraž Gombač
Iz “zaodrja” antikvariata je Ksenijo Jus presenetil nenapovedani gost Rudi Bučar. Foto: Andraž Gombač

KOPER > Ksenija Jus, leta 1972 rojena v Mariboru in predlani prva pri nas v register poklicev vpisana kot kantavtorica, se brezkompromisno odziva na slabosti in anomalije sodobne družbe, v njenih delih odkrivamo “drzno kritiko, neprizanesljivo ironijo, včasih tudi ciničen pogled, ki pa ne preglasi močne lirične izpovednosti njenih pesmi”, so zapisali v utemeljitvi nagrade mira.

“Dojela sem, da sta samo dve poti - ali imaš ta svet za kraj, kjer ne moreš ničesar spremeniti, kjer bosta zmeraj suženj in kralj, ali pa se boriš in trudiš, da bi ga izboljšal, kar bi moral početi vsak od nas, ne samo umetniki,” je Ksenija Jus poudarila v pogovoru z novinarko Maksimiljano Ipavec, tovarišico v Ženskem pevskem zboru Kombinat. “Nekatere krivice bomo zlahka odpravili, a le če se jih bomo lotili skupaj, kot kolektiv,” pravi pesnica in kantavtorica, soljudem pa svetuje zlasti: “Zmeraj iščite pot do ravnovesja. Vsak jo mora prehoditi v sebi.”

Ugotavlja, da se je sama očitno že rodila uporniškega duha: “Vsem lažnim avtoritetam, ki mi pridejo na pot, preprosto moram reči: oprostite, stopili ste mi na sonce, ali se lahko malo umaknete?”

Jezo, upor in svobodo je uokvirila že na ducat albumih; najnovejšega Katedrala ljubezni je izdala v začetku poletja, za naslednje leto pa že načrtuje Lom strahov.

V otroštvu je iz bližnjega okolja vpijala vso mogočo glasbo, od štajerske narodnozabavne in dalmatinske do punka, klasike in celo cerkvenega petja. Pesmi s prvih petih plošč je zbrala v knjigi Svobodna radikalka, ki jo je njen kolega Jani Kovačič na pot pospremil z oceno, da Ksenija Jus udarja iskreno in brezkompromisno, da je zanj edina iskrena izvajalka punk rocka in da je ženskam utirala pot na področje, ki je bilo povsem moško.

Na koprskem srečanju je gostja zabrenkala in z jasnim, odkritim glasom zapela več svojih pesmi, obudila pa je tudi spomine na številne neuspešne začetke gledališke poti - kar petkrat je poskusila opraviti sprejemne izpite za študij režije na ljubljanski akademiji. A če bi jo sprejeli, se bržkone ne bi toliko družila s kitaro, zato je usodi po svoje kar hvaležna.

Iz “zaodrja” antikvariata jo je presenetil nenapovedani gost Rudi Bučar, ki je na lanski zbirki Enciklopedija človeka in soljudi zapel Ksenijino pesem Sence vzporednega sveta, tokrat pa je njen koprski večer v živo popestril s svojima Ti in Sen znala jes. “Danes sem tu,” je dejal, “ker imam Ksenijo zelo rad. Je čista duša.”

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano