V glasbi in v življenju šteje odločnost

V Kinu Šiška bo nocoj nastopil tolkalec Zlatko Kaučič na tako imenovanem dvojnem koncertu; v duu s skladateljem in multiinstrumentalistom Milkom Lazarjem, s katerim bosta predstavila pravkar izšlo zgoščenko Eden/One in z navihano zasedbo Kaučičevih učencev v Kombo B, s katero so posneli zgoščenko Hramo.

Zlatko Kaučič
Zlatko Kaučič 

NOVA GORICA, LJUBLJANA >Hramo je naša peta zgoščenka odkar delujemo v društvu Zvočni izviri in pod okriljem Zveze kulturnih društev Nova Gorica. Tokrat sem se odločil, da bomo z novo, mlajšo generacijo, začenši od devetega leta starosti naprej, snemali v živo. Prejšnji 'kombovci A' so odleteli iz glasbenega gnezda in si pridobili sloves v slovenskih in celo tujih glasbenih krogih. Imena, kot so Samo Šalamon, Vid Drašler, Jošt Drašler, Marko Lasič, Vitja Balzalorsky, Gal Furlan in drugi, so postala sinonim kreativnosti šole Zvočni izviri,” pravi mednarodno uveljavljeni tolkalec Zlatko Kaučič, ki ustvarja v Goriških brdih. Na zgoščenki Hramo, ki v briškem narečju pomeni gremo, je Kaučičeva ideja bila “da po dveh letih šole brezkompromisno posnamemo naš koncert, čeprav večina učencev še ni nastopila pred mikrofonom niti pred pred občinstvom. Plošča je rezultat, ki jim bo ostal za vedno v spominu, z napakami in dobrimi izvedbami vred.” K snemanju so povabili nekatere stare mačke, kot so pihalci Boštjan Simon, Jani Šepetavec, Matija Mlakar, Damijan Valentinuzzi in tolkalec Gal Furlan.

Kaučič namreč že 12 let poučuje pri Zvezi kulturnih društev, intenzivne vaje imajo vsakih štirinajst dni, sedaj že z drugo generacijo, ki je izoblikovala drugo, večjo skupino, Kombo B, ki pa se je učila od Komba A. “Moje delo je, da jih spravim na pot učenja in spoznavanja glasbe, da jih naučim sprejemati odgovornosti do mikrofona in odločnosti v glasbi in v življenju,” je dejal Kaučič in še dodal, da zasedba deluje na principu skupnosti, kjer vsi sodelujejo, se poslušajo in slišijo in so vsi zvezde. Zgoščenka prinaša resno glasbo s pridihom domačnosti, poslušljivo, melodično in udarno ter raznoliko v kompozicijah. Posvetili so jo mamam dveh učencev, ki sta odšli med zvezde.

Kaučič bo nocoj predstavil tudi zgoščenko Eden/One, duet, ki sta ga s skladateljem in multiinstrumentalistom Milkom Lazarjem posnela v Kulturnem domu v Novi Gorici in v stari Elektrarni v Ljubljani. Nocoj bosta uveljavljena ustvarjalca, ki sta lani združila moči v glasbeno eksperimentalni dogodivščini Tihožitja slovenskih pokrajin, stopila na oder Kina Šiška in se podala na novo glasbeno ekspedicijo, katere skupni imenovalec bo improvizacija.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano