V Ajdovščini kraljuje akvarel

V treh ajdovskih razstaviščih: Lokarjevi galeriji, Pilonovi galeriji in galeriji Lična hiša so predstavljena dela umetnikov z vsega sveta, ki jih je strokovna žirija uvrstila na prvi Mednarodni bienale akvarela Castra. Bienale so slovesno odprli minulo soboto, ko so najboljšim podelili nagrade, prireditev pa bo sicer trajala do konca meseca.

 Foto: Anja Brus
Foto: Anja Brus

AJDOVŠČINA > “Namen bienala Castra je povečati zanimanje za to žlahtno likovno delo, ki v tem desetletju v svetu doživlja ponoven razcvet. Poleg tega želimo postaviti Vipavsko dolino na zemljevid zanimivih, kulturnih in turističnih destinacij ter s tem pomagati pri razvoju kulture,” je pojasnil Vladimir Bačič, predsednik Društva likovnih umetnikov Severne Primorske, ki je prvi Mednarodni bienale akvarelov Castra 2015 tudi slavnostno odprl.

Že prvič izjemen odziv

Z izpeljanim projektom so organizatorji zelo zadovoljni, saj je bilo v prvi krog poslanih skoraj 700 likovnih del iz 54 držav. Žirija je v drugi krog povabila 215 avtorjev, na mednarodno razstavo pa se je uvrstilo 184 umetnikov. Mednarodna žirija je določila najboljše in podelila nagrade, ki so jih prejeli Ekaterina Ziuzino (Belorusija), Lopez de Zamora Herrero (Peru), Zala Bhavesh (Indija), Muriel Bothier Chartain (Francija) in Tan Suz Chiang (Malezija).

Po šestih mesecih priprav je društvu severnoprimorskih likovnikov uspelo v Vipavsko dolino pripeljati odmevno kulturno prireditev, ki bo, tako obljubljajo, v naslednjih ponovitvah privabila še večji krog ljudi. Franc Golob, avtor projekta in izvršni sekretar bienala pravi, da se koncept njihove prireditve razlikuje od drugih podobnih po svetu: “Na razstavi del nismo razvrstili po abecednem redu avtorjev, ampak dela predstavljamo po sklopih: nekateri ustvarjalci se ukvarjajo s figuro, drugi z abstraktno umetnostjo, nekatere pa zanima raziskovanje ...”

Poleg tega pa je pomembna značilnost bienala tudi to, da “živi” v treh ajdovskih galerijah. O tej posebnosti se strinjajo tudi umetniki. “Zelo je lepo urejeno, da so vsi razstavni prostori le 50 metrov narazen, tega ne dobiš nikjer,” je povedal Živko Toplak iz Hrvaške. “To je dogodek tako velikega pomena, da se ga, tako se mi zdi, v tem trenutku niti organizatorji ne zavedajo. Je velika stvar za Slovenijo, za katero upam, da se bo še bolj razvila,” pa je dodal domači umetnik Oto Vogrin.

Priložnost za kulturni turizem

Golob je tudi opozoril na pomembnost umetnikov, ki se s tehniko akvarela ukvarjajo bodisi s tehnološkimi raziskavami bodisi na teoretičnem področju. Prav teoriji se bodo posvetili na simpoziju 26. septembra, v spremljevalnem programu bienala pa bodo še številne likovne delavnice, strokovna vodenja po razstavi ter prikaz slikarskih materialov in pripomočkov za akvareliste.

Da se umetnost tesno povezuje s turizmom, pa je opozoril tudi ajdovski župan Tadej Beočanin: “Prav s turizmom imamo v občini velike načrte. Za množični turizem smo premajhni, zato iščemo priložnost v posebnih zvrsteh, kot so doživljajski turizem, in zakaj ne tudi v kulturnem turizmu.”

ANJA BRUS


Najbolj brano