Tudi v Izoli, Sežani in Novi Gorici filmski festival za otroke in mlade

Med 3. in 7. oktobrom bo v 11 kinematografih Art kino mreže Slovenije potekal prvi mednarodni filmski festival za otroke in mlade Film na oko. Festival bo mladim gledalcem ponudil izbor kakovostne sodobne evropske in svetovne filmske produkcije, skupno bo na ogled 22 celovečernih filmov.

Fotografija je simbolična. Foto: Adrijana Krajnc Vasovič
Fotografija je simbolična. Foto: Adrijana Krajnc Vasovič

LJUBLJANA > Poleg osrednjih festivalskih projekcij v Ljubljani, Celju, Izoli, Sežani, Novi Gorici, Domžalah, Slovenj Gradcu, Slovenski Bistrici, Krškem, Velenju ter na Ptuju bodo pripravili tudi projekcije za šolske skupine, ki jih bodo pospremili s filmsko-vzgojnimi programi.

Projekt Film na oko, ki ga pripravlja Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo v sodelovanju s koproducenti v festivalskih krajih, posebno pozornost namenja starostni skupini mladostnikov nad 15 let. Kot so zapisali v zavodu, je to skupina, ki je trenutno za kakovostne filmske vsebine najbolj prikrajšana. Zato so zanje oblikovali poseben sklop Nočna obzorja: izbor drznejših filmov, ki obravnavajo tabuizirane, prikrite ter zamolčane plati odraščanja.

K sodelovanju so povabili tudi različne filmske festivale in društva, ki bodo občinstvu po vsej Sloveniji predstavili svoje izbore kakovostnih programov kratkih filmov. Program tako bogatijo Antropološki filmski festival otrok in mladih, Mednarodni festival animiranega filma Animateka, hrvaški mednarodni filmski festival za otroke in mlade Kiki ter kratki filmi študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Kinematografi bodo ponujali raznolik program otroških in mladinskih filmov, v vseh pa se bo festival začel z otvoritveno projekcijo nemško-francoskega filma Ko smo sanjali, ki tematizira odraščanje skupine mladostnikov v anarhističnem in tranzitnem letu 1990, kmalu po padcu Berlinskega zidu v bivši Vhodni Nemčiji. Film Andree Dresna je bil letos nominiran za zlatega medveda.

Poseben program se obeta v Slovenski kinoteki, ki bo ponudila arhivske filme, ki so otroke in mladino razveseljevali že pred mnogimi leti. S spremljevalnim filmsko-vzgojnim programom bodo te poskusili približati tudi današnjemu mlademu občinstvu.

Obiskovalcem bodo predstavili tudi več filmskih ustvarjalcev in strokovnjakov, ki jim bodo približali filmsko umetnost, s filmskima revijama Ekran in Kino! pa so pripravili filmsko-kritiški natečaj Mlada filmska kritika, ki mlade spodbuja k vključitvi v ustvarjalni proces ocenjevanja in vrednotenja filmskih vsebin.

STA


Najbolj brano