To ni umetnost

Z razstavami v obeh Goricah se je sinoči pričel 15. Pixxelpoint, mednarodni festival medijskih umetnosti. Letos bo 48 umetnikov z vsega sveta pod taktirko intermedijskega umetnika Igorja Štromajerja pokazalo tisto umetnost, ki ni umetnost.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, GORICA >Pixxelpoint 2014 prikazuje najboljši izbor neumetniških del medijskih umetnikov, enakopravno z njimi pa tudi študentov umetniški smeri,” je festivalu na pot dejal kurator tokratnega festivala Igor Štromajer, ki se sam opredeli za intimnega mobilnega komunikatorja in prvoborca spletne umetnosti.

Do 12. decembra bodo na treh osrednjih prizoriščih (Mestna galerija v Novi Gorici, v Gorici pa Visoka šola za umetnost novogoriške univerze in Art Open Space) in na prizoriščih na prostem na ogled številna (ne)umetniška dela, zvočni in spletni performansi, predstavitve avtorjev, javna vodstva in simpozij. Posebnost letošnjega festivala, ki ga že 15. leto zapored prireja tukajšnji Kulturni dom in uspešno odmeva tudi v intermedijskih krogih po Evropi, je v tem, da bodo po razstavi v Mestni galeriji vodili ljudje iz povsem neumetniškega okolja.

Letošnji koncept, ki je gotovo najbolj nenavaden doslej, je kurator začinil z mnogimi drznimi izjavami, med njimi tudi z naslednjo: ”Najbolj radikalno umetniško delo, ki ga danes lahko ustvari/sprogramira/izvede umetnik, je tisto, ki ga ne ustvari/stori.”

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano