Temperamentno in komunikativno

Še vse do sobote bo Nova Gorica v znamenju 18. Mednarodnega srečanja saksofonistov. Festival, ki ob koncertih ponuja tudi mojstrske tečaje, je odprla mlada primorska zasedba Big Band Gverillaz.

Na odprtju 18. Mednarodnega srečanja saksofonistov so je  s svojim prvim nastopom predstavil Big Band Gverillaz   Foto: Matej Vidmar
Na odprtju 18. Mednarodnega srečanja saksofonistov so je s svojim prvim nastopom predstavil Big Band Gverillaz  Foto: Matej Vidmar

NOVA GORICA > Mlada skupina je s projektom For modern times/Za moderne čase, ki ga je predstavila novogoriškemu občinstvu debitirala, pri projektu pa so se mladi profesionalni inštrumentalilsti združili v želji po izvajanju zahtevnega repertoarja. Dela legendarnih skladateljev Boba Brookmeyerja, Jima McNeelyja, Michaela Breckerja in Boba Mintzerja so tako minulo soboto na prizorišču za občinsko stavbo v izvedbi Big Banda gverillaz zaživela v izvrstni, temperamentni in resnično nepozabni interpretaciji. Tudi občinstva je bilo nepričakovano veliko: poslušalcev v parterju ter mimoidočih, ki so se na bližnjem trgu ustavili ter prepustili zvoku big banda, je bilo skoraj 400!

Zasedbo sestavljajo saksofonisti David Mozetič, Rok Felicjan, Jani Šepetavec, Lan Turek, Aleks Tratnik, pozavnisti Jakob Leban, Matija Mlakar, Matej Leskovar, Matjaž Kafol, trobentači Matjaž Kajzer, Boris Majcen, Matej Špacapan, bobnar Primož Podobnik, tubist, hkrati pa tudi dirigent Goran Krmac, klaviaturist Anže Vrabec ter kitarist Marko Čepak. Umetniški vodja Dano Ličen in dirigent Krmac sta prisotnim opisala okoliščine nastanka banda, njihove cilje in strast do glasbe, slednjo pa so pokazali predvsem s svojim nastopom. Gverillaz so osvojili prisotne in si zagotovo prisvojili lepo število zvestih poslušalcev, v naslednjem letu med drugim načrtujejo tudi nastope v Italiji, Avstriji, Nemčiji in na Švedskem.

Dvorana frančiškanskega samostana na Kostanjevici pa minulo nedeljo gostila hrvaški Papandopulo kvartet, ki ga sestavljajo saksofonisti Nikola Fabijanić (sopran), Gordan Tudor (alt), Goran Jurković (tenor) in Tomislav Žužak (bariton). Predstavili so se s tehnično in interpretacijsko izjemno zahtevnim programom, katerega slogovna pestrost gre od Rossinija, prek Papandopula, do novitet izpod peresa Mirele Ivičević, Margarete Ferek-Petrić in Gordana Tudorja. Mednarodno uveljavljeni kvartet, ki deluje od leta 2000, je v preteklem letu izdal tudi svoj prvi album. Nekatere izmed posnetih skladb smo tokrat slišali v živo, pri čemer je do izraza prišlo popolno barvno zlitje ter tehnična dovršenost skupne igre. Papandopulo kvartet je poslušalce povsem očaral tudi z izjemno izpovedno močjo ter prisrčno komunikacijo z občinstvom.

TOMAŽ GRŽETA


Najbolj brano