Srečali so se trije geniji in zadonela je Zdravljica

Podnanos, ki je bil kulisa že številnim filmskim zgodbam, je zadnje mesece prizorišče nastajanja novega dokumentarno-igranega filma Zgodba o Zdravljici. Film bo predstavil, kako se je prav tu, v objemu Nanosa in Krasa, po zaslugi treh velikih mož - Matije Vertovca, Franceta Prešerna in Stanka Premrla - rodila slovenska himna in kako na ta državni simbol danes gledajo nekateri znani Slovenci.

V Podnanosu so ob sklopu  prireditev ob kulturnem prazniku 
predstavili nastajanje filma Zgodba o Zdravljici.  Foto: Alenka Tratnik
V Podnanosu so ob sklopu prireditev ob kulturnem prazniku predstavili nastajanje filma Zgodba o Zdravljici.  Foto: Alenka Tratnik

PODNANOS > Po zaslugi članov Turističnega društva Podnanos in pod pokroviteljstvom Občine Vipava bo junija, predvidoma ob občinskem >prazniku, luč sveta ugledal nov kratkometražni dokumentarno-igrani film Zgodba o Zdravljici. Ta je v zadnjih mesecih nastajal v Podnanosu, Vipavi, na Nanosu, Lozicah in v okoliških krajih. Film bo v dokumentarnem delu predstavil poglede znanih slovenskih osebnosti, ki so na različne načine povezane s slovensko himno. V igranem delu pa bodo ustvarjalci na izvirnih lokacijah in ob pomoči zgodovinskih dejstev, ki jih je že pred leti zbral in uredil domači zgodovinar Jurij Rosa, in s pridihom umetniške svobode obudili enkratno zgodbo o nastanku današnje slovenske himne.

Projekt je zorel dalj časa. Lani, ko je minilo 25 let, odkar je bila Prešernova Zdravljica z glasbo Stanka Premrla razglašena za državno himno, je projekt zaživel na pobudo domačinov. Zahtevno nalogo režiserja so zaupali mlademu, a ne neizkušenemu filmskemu ustvarjalcu iz Vrhpolja Nejcu Furlanu, študentu primerjalne književnosti, ki se je podpisal že pod film Rimska zgodba.

“Ideja nam je bila podarjena in dejstvo je, da bi se moral projekt začeti nekje drugje. Mogoče v nekem velikem mestu,” pojasnjuje vodja projekta Stojan Vitežnik iz Turističnega društva Podnanos. “A smo veseli, da smo idejo nadaljevali in uspeli uresničiti. Zahvala gre pokojnemu novinarju, režiserju in scenaristu Jadranu Sterletu, ki je pripravil scenarij, in Nejcu Furlanu, ki je projekt vzel kot poslanstvo in je zadnjega pol leta živel z njim. Veseli smo, da je dobil pravo ekipo in da bomo projekt uresničili brez posebnega proračuna.”

Vitežnik vidi v filmu večplastno sporočilnost: “Marsikdo ne ve, da smo tudi Primorci soustvarjalci največjega dela državne himne. Da sta tu živela in delovala ključna moža za njen nastanek in da je naš kraj upravičeno rojstni kraj slovenske himne.”

Režiser in soscenarist Nejc Furlan dodaja: “Zgodba o Zdravljici je zgodba delovanja človeškega genija in življenjskih naključij, kakor tudi nepredvidljivih zakonitosti usode. Trije veliki možje, trije geniji, vsak na svojem področju, so se srečali v duhu, v različnih časih, in sestavili enega najvidnejših državnih simbolov - slovensko himno. Začelo se je pri svojevrstnem polihistorju Matiji Vertovcu in njegovi želji, da bi napisal hvalnico trti. To je na njegovo pobudo spisal sam France Prešeren. Poleg napitnice je dobila še samosvoj svobodomiselni značaj, ki je oznanjal to, kar svet iz dneva v dan izgublja. Krono pesmi pa je nadel veliki sin Podnanosa, Stanko Premrl, ki jo je že kot študent glasbe uglasbil. Upam si trditi, da bo film gledljiv in bo nagovoril vse generacije.”

Pri nastajanju filma sodeluje več kot 150 ljudi. V glavnih vlogah sta se izkazala Dejan Slokar kot mladi Stanko Premrl in Vasja Starc kot Matija Vertovec, pomembno vlogo imajo tudi ostali člani podnanoške dramske skupine Ga pihnemo. Direktor fotografije in snemalec je Vipavec Dominik Vrčon iz DD Studio Produkcija.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano