Skok v čase, ko smo se šalili tudi o resnih stvareh (video)

Dvorana izolskega kulturnega doma je bila v petek zvečer polna pričakovanja, sivolasi mladeniči na odru pa pripravljeni, da jo pljusknejo nazaj v osemdeseta leta, v obdobje, ko je na slovenskem novem valu uspešno srfala koprsko-izolska skupina Deseti brat.

Po 30 letih znova skupaj na odru: (z leve) Gorast Radojevič, Duilio Peroša, Zoran Mlekuž,  Vlasti Kozlovič (v ozadju), Drago 
Mislej Mef   in Igor Korenika. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Po 30 letih znova skupaj na odru: (z leve) Gorast Radojevič, Duilio Peroša, Zoran Mlekuž, Vlasti Kozlovič (v ozadju), Drago Mislej Mef in Igor Korenika. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Fantje iz skupine Deseti brat so se družili le kratkih sedem let, vendar so s ploščo Madona dejmi danes, ki je izšla leta 1985, pustili za seboj pomemben pečat. V okrogli tridesetici so prepoznali priložnost, da močno zajamejo sapo in z njega spihajo prah in pajčevino.

Zadovoljni obrazi občinstva v izolskem kulturnem domu so v petek dali vedeti, da so svoj namen dosegli. Prvo polovico koncerta je s pesmimi s plošče Madona, dejmi danes zapolnil bend v zasedbi, ki je album tudi posnela: Drago Mislej Mef pred mikrofonom, Vlasti Kozlovič za bobni, Gorast Radojevič za klaviaturami, Igor Korenika na bas kitari ter Duilio Peroša in Zoran Mlekuž na kitarah.

Po vrstnem redu, natanko tako kot na plošči, so z vmesnimi Mefovimi komentarji odigrali vseh deset pesmi. Prvi, Jože (išče srečo), je sledila naslovna uspešnica. “Vsebine ne bi komentiral, ker če je do danes nismo razumeli, je tudi zdaj ne bomo,” jo je v svojem slogu predstavil Mef, kajpak avtor vseh besedil, nastalih pri Desetem bratu. Fotograf, Morda je le pomlad in Vzemi si čas so nadaljevale in sklenile niz s prve (“te”) strani plošče in tlakovale pot pesmim z druge (“une”) strani. Pesmi James Dean, za katero so posneli tudi videospot z Ingrid Knez v glavni vlogi, je sledila Hokejisti, ki govori o ostarelih nemških turistih. “Vidite, ko smo bili mlajši, smo sovražili takšne, kakršni smo danes sami,” se je ob zrela leta članov Desetega brata šaljivo obregnil Mef. Aksinija, Potegni vodo in Zadnja večerja so privedle nastop “madonine” zasedbe do konca, nakar so na oder drug za drugim prikorakali še nekateri drugi člani, ki so v določenih obdobjih soustvarjali glasbo Desetega brata: klaviaturist Jadran Ferjančič, basista Bojan Hlastec in Valter Kofol ter kitarist Drago Favento.

“Z Bojčijem smo posneli pesem Deseti brat, ki govori o samomoru. V družini je bilo deset otrok. Deseti brat je storil samomor in nastal je problem, ker otroci niso več mogli igrati fuzbala pet na pet. Vidite, takrat smo se še lahko zajebavali tudi iz resnih stvari. Zdaj ne več,” je Mef potegnil ločnico med starimi in novimi časi.

Z Mama jaz nočem bit' mona je ponovno združeni Deseti brat občinstvu pomahal v slovo in ga hkrati povabil v Hangar bar, kjer se je slavje ob 30-letnici nadaljevalo z nekoliko sodobnejšimi zvoki. Skupine Svinjske tačke, Sottomayor in Sensation so za to priložnost poleg svojih repertoarjev pripravile tudi nekaj poslastic v obliki svojih lastnih interpretacij pesmi Desetega brata.

ILONA DOLENC

Preberite še:

S 30 let starejšim Desetim bratom nazaj v osemdeseta (foto)

Vstajenje madone po tridesetih letih


Najbolj brano