Rekordna bera na 18. Festivalu slovenskega filma

Festival slovenskega filma (FSF) bo prihodnji teden v Portorožu dočakal polnoletnost in po lanski produkcijsko slabši letini predstavil žanrsko bogat program. Tekmovalni del celovečercev bo nanizal 14 filmov, ki jih bodo uvajali prav tako tekmovalni kratki filmi. Organizatorji so poskrbeli, da si bo festivalske utrinke mogoče ogledati prek spleta.

Vodja festivala Igor Prassel Foto: Katja Goljat
Vodja festivala Igor Prassel Foto: Katja Goljat

LJUBLJANA > Prihajajoča edicija je zabeležila rekordnih 146 prijavljenih filmov. Tričlanska komisija, v kateri je sedel tudi vodja festivala Igor Prassel, je izbrala 14 celovečercev, od tega sedem domačih igranih filmov, dokumentarec in šest koprodukcij.

Festival, ki bo daljši za en dan, bosta 15. septembra odprla študijski film PlavanjeKatarine Rešek in celovečerna komedija Šiška DeluxeJana Cvitkoviča. Od domačih igranih celovečercev bodo za nacionalne filmske nagrade vesna tekmovali še Dekleta ne jočejoMatevža Luzarja, Julija in alfa RomeoBlaža Završnika, Štiri stvari, ki sem jih želel početi s taboMihe Knifica, Utrip ljubezniBorisa Petkoviča, grozljivka IdilaTomaža Gorkiča in Psi brezčasjaMateja Nahtigala. Slednji je po Prasslovih besedah posebnost 18. FSF, saj gre za celovečerec, ki ga je slovenski producent prvič po dolgih letih uspel dokončati brez podpore Slovenskega filmskega centra (SFC) ali RTV Slovenija.

Pomembno mesto imajo kratki film

Tekmovalni dokumentarec bo DomMetoda Pevca, med koprodukcijskimi igranimi celovečerci sta, denimo, nacionalna kandidata za nominacijo za oskarja Naše vsakdanje življenje bosanske režiserke Ines Tanović in Zenit hrvaškega režiserja Daliborja Matanića.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Prassel, so posebno mesto dali kratkim filmom. Ti so lani v "s strani politike povzročeni recesiji pri produkciji celovečernih filmov" rešili festival - največ nagrad je pobral kratki študijski film Prespana pomlad -, poleg tega so prejeli veliko število prijav. Prikazali jih bodo v treh programih in kot predfilm k celovečernim filmom.

Prenos v živo preko spleta

Novost festivala bo prenos dogajanja v živo na spletu, za kar bodo skrbeli študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo prek akademske televizije AKTV. Ljubitelji sedme umetnosti, ki ne bodo odšli v Portorož, si bodo lahko ogledali tako pogovore z avtorji kot del strokovnega programa. Na sporedu AKTV bodo tudi filmi, ki niso bili uvrščeni v uradni program, ter filmi iz zgodovine slovenske kinematografije, je povedal direktor SFC Jožko Rutar.

"Slovenski film je v boljši kreativni kot finančni kondiciji," je poudaril Rutar in spomnil, da je bil SFC oziroma predhodni Filmski sklad RS pred 20 leti v podporo nacionalnemu filmu ustanovljen kot prva taka institucija v državah bivše vzhodne Evrope.

Badjurovo nagrado za življenjsko delo bo prejela producentka Dunja Klemenc, ki je med drugim sodelovala pri Nikogaršnji zemlji Danisa Tanovića, nagrajeni z oskarjem. V času festivala ji bodo posvetili tudi razstavo.

O 12 "obveznih" vesnah in še osmih neobveznih nagradah bo odločala žirija v sestavi Simon Pintar, Polona Petek, Varja Močnik, Siniša Gačić in Gregor Božič. Podelili jih bodo ob zaključku festivala 20. septembra, ko bodo razdelili še šest nagrad pokroviteljev, med njimi nagrado za Stopovo igralko oziroma igralca leta.

V strokovnem delu bo med drugim govora o nacionalnem filmsko-vzgojnem programu in izzivih distribucije, v sodelovanju z zavodom Aipa pa o uveljavljanju pravic na avdiovizualnih delih, zlasti pri avtorjih prispevkov, kot so montažerji, scenografi in kostumografi.

Festival bo spremljal glasbeni program, zmagovalni filmi pa bodo 23. septembra na ogled v Slovenski kinoteki.

STA


Najbolj brano