Potuje po odrih, jezikih, žanrih

Sabina Vostner je naklonjenost do poezije in glasbe nedavno združila v prvi samostojni album Following the birds. Avtorica besedil in melodij svoj prvenec opisuje kot poetični folk z indie in alternativnimi primesmi.

Sabina Vostner   Foto: Boštjan Zobec
Sabina Vostner  Foto: Boštjan Zobec

NOVA GORICA > Following the birds je prva samostojna plošča kantavtorice, pesnice in pisateljice Sabine Vostner, ki že šest let živi in ustvarja v Solkanu. Na njej najdemo dvanajst avtorskih skladb, pri katerih je sodelovalo več domačih in tujih glasbenikov. Med njimi sta bila Laco Zach iz Slovaške in Dan Zelisko iz Poljske, s katerim je snemala na Majorki v Španiji, od domačih pa Gal Furlan, Matej Srebrnič in Boštjan Zobec. “Na albumu je tudi uglasbljena avtorska poezija v treh jezikih, slovenščini, ruščini in angleščini. Žanrsko bi ploščo težko opisala, saj je alternativna in poetična hkrati, s pridihom folka in indie melodij,” pravi.

Na svoj prvenec je 31-letna Sabina uvrstila pesmi s pretežno bivanjsko vsebino, nekaj pa je tudi družbenokritičnih (Indigo prayer, Freedom and Poverty) in ljubezenskih (True Love). “Za Only Heaven sem navdih našla pri Dantejevi Božanski komediji, natančneje v delu Nebesa, sicer pa ga črpam iz življenja, narave. Poslušalcem skušam sporočiti širši pomen ljubezni ter jim obenem slikam zgodbe nekoga drugega,” dodaja.

S slovaškim kitaristom Lacom Zachom je svoj prvenec predstavila tik po izidu na drugi KvantAvtorski sabotaži v Novi Gorici, na odrih domačih in tujih festivalov pa jo bomo lahko srečali od prihodnje pomladi dalje.

Mlada glasbena ustvarjalka se je rodila v Moskvi, otroštvo pa je preživela na Štajerskem. Po študiju etnologije in kulturne antropologije v Ljubljani se je preselila na Primorsko. “Vmes sem veliko potovala in zabeležila veliko koncertnih gostovanj in sodelovanj z drugimi avtorji,” pravi Sabina, ki je svojo glasbeno pot sicer začela kot pevka v projektu Allegro non troppo.

Pri njenem glasbenem ustvarjanju in nastopanju je kitara nepogrešljiva. “Dodatno znanje igranja kitare sem si nabirala pri Etbinu Stefančiču. Kasneje sem kot kitaristka in avtorica pesmi ustanovila svojo glasbeno zasedbo Swarga, s katero smo leta 2011 izdali album To the Sun.” Z zasedbo Swarga ter tudi samostojno je nastopila na vseh večjih odrih in festivalih v Sloveniji (Lent, Jeff festival, Dobimo se pred Škucem, Sanje ...) in tudi v tujini, saj se je predstavila na Hrvaškem, na Malti, v Italiji in Španiji.

Pesmi, pravljice in zgodbe piše v slovenščini in ruščini, ki sta njena materna jezika, ter v angleščini. Oktobra 2012 je izdala svojo prvo pesniško zbirko Potovanja duše, glasbeno pot pa nadaljuje kot kantavtorica v sodelovanju z različnimi glasbeniki iz Evrope.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano