Potovanje v srce glasbe

Kar nekaj let je v Prvački pleh muziki in Goriškem pihalnem orkestru zorela zamisel, da bi se z glasbenim dogodkom poklonili spominu na leta 2007 preminulega glasbenika, skladatelja, dirigenta in aranžerja Ladislava Leška, ki je močno zaznamoval zgodovino obeh sestavov. Misel je dozorela v izjemni dogodek, ki je po množičnosti in kakovosti močno presegel običajne ljubiteljske okvire.

Redki prizor: dva ljubiteljska sestava sta združila moči in skupaj odigrala ves koncert v spomin 
na nekdanjega dirigenta, mentorja in prijatelja. Foto: Igor Mušič
Redki prizor: dva ljubiteljska sestava sta združila moči in skupaj odigrala ves koncert v spomin na nekdanjega dirigenta, mentorja in prijatelja. Foto: Igor Mušič

PRVAČINA > “Ne samo, da je bil koncert uspešen in dobro obiskan. Dokazal je tudi, da znamo na Goriškem narediti nekaj skupaj, kar se mi zdi zelo pomembno,” je po dogodku dejal dirigent Prvačke pleh muzike Gregor Bralić, ki je skupaj s kolegom Sandijem Cejem iz Goriškega pihalnega orkestra vihtel dirigentsko paličico, pa tudi glasbeno in scensko zasnoval dogodek. “Z Gregorjem sva skrbno pregledala Leškove aranžmaje, ki jih hranita oba orkestra, in program zasnovala tako, da se pokaže pestrost njegovega aranžerskega dela,” je pojasnil Cej.

Delo je bilo vsekakor opravljeno. Raznovrsten program je poslušalcem postregel z nizom skladb v avtorstvu ali aranžmaju Ladislava Leška, od klasičnih del preko ljudskih motivov v različnih preoblekah do sodobne zabavne glasbe. Z združenim orkestrom so nastopili ugledni solisti, večinoma nekdanji godbeniki, ki so prve glasbene korake naredili prav pod Leškovim mentorstvom: klarinetisti Aljoša DeFerri,Andraž Benko in Boštjan Vendramin ter trobentač Boštjan Bone. Poslušalce pa sta še posebej navdušila vokalna solista Polona Kante in Vladimir Čadež.

Koncert, ki mu je prisostvovala tudi Leškova družina, godbeniki so se posebej poklonili vdovi glasbenika Marti Leško, so prepletli s spomini na dirigenta, človeka z izjemno izostrenim posluhom ter občutkom za harmonijo in orkestrski zvok ter predvsem moža, ki je vodil z milino, humorjem in dobrodušnostjo, zaradi katerih je ostal zapisan v srcih svojih godbenikov. In prav ta neuničljiva čustvena vez je dala koncertu poseben žar.

VH


Najbolj brano