Pobarvaj gledališko predstavo!

Ingo Mijatović, diplomantko beneške Akademije lepih umetnosti, barve vznemirjajo in privlačijo že dolgo. “Vodijo me od malega. Že od takrat imam v sebi impulz, da je treba pobarvati vse, kar je belo,” se nasmehne. Drevi bo v Bertokih premierno uprizorila intermedijski performans #feelcolor.

V dvorani Krajevne skupnosti Bertoki bo drevi ob 19. uri premiera performansa oziroma   “igre o barvah” 
#feelcolor. Avtorica Inga Mijatović je vlogi zaupala Mateji Udovč in Niki Korsič.
V dvorani Krajevne skupnosti Bertoki bo drevi ob 19. uri premiera performansa oziroma “igre o barvah” #feelcolor. Avtorica Inga Mijatović je vlogi zaupala Mateji Udovč in Niki Korsič.  

KOPER > Barvam se v zadnjih letih posveča kot ustvarjalka, pa tudi strokovno in teoretsko: zanima jo, kako vplivajo na človeka, kako jih dojema, pa tudi kakšni so terapevtski učinki barv: “Že med študijem na akademiji se je v meni utrdil občutek, da ljudje nismo 'barvno pismeni' in da barv okrog sebe pravzaprav ne zaznavamo,” pojasnjuje Inga Mijatović, ki je trenutno absolventka magistrskega študija sodobnih umetniških praks na Akademiji za umetnost v Novi Gorici. Po njenem mnenju so otroci glede barv veliko bolj neobremenjeni in svobodni - brez težav narišejo roza drevo ali zelenega slona: “Z leti in s socializacijo pa izgubljamo stik z barvami in jih dojemamo vse manj svobodno in vse bolj stereotipno. Zdi se mi, da se večina odraslih ne zaveda, da z barvami živimo dan za dnem, da jih - zavedajoč se ali nevede - črpamo iz svojega okolja in jih vnašamo vanj. Jemljemo jih kot samoumevne.”

Dodaja, da želi s svojim delom ljudem barve približati in jih spodbuditi, da bi jih začeli z vsemi njihovimi lastnostmi aktivno vključevati v svoja življenja. Vse našteto je združila v intermedijskem performansu oziroma odrski uprizoritvi #feelcolor, ki so ga predpremierno uprizorili sinoči na odru dvorane Krajevne skupnosti Bertoki, tam pa bo drevi ob 19. uri še premiera. Inga Mijatović pravi, da je svojo “igro o barvah” zasnovala kot kolaž različnih vsakodnevnih situacij, strokovnih izsekov, poezije in toka misli, prek katerih gledalec vstopi v občutenje barv, ki ga je izgubil z odraščanjem.

Uprizoritev želi po avtoričinih besedah predstaviti človekova srečevanja z barvami: o njih se največkrat pogovarjamo, ko želimo izvedeti, katera je komu najljubša ali katera je modna. V predstavi se gledalec sreča še z drobci najnovejših tehnoloških dognanj o barvah, uporabo barvnih pigmentov skozi zgodovino in se sooči z avtoričinim razmislekom, zakaj se barve bojimo uporabljati, kako je z njimi na socialnih omrežjih, pa tudi s tem, kje je meja med terapevtskim učinkom barv in zasičenostjo z njimi.

Uprizoritev aktivno vključuje tudi gledalce, namenjena pa je zlasti mladim, poudarja Inga Mijatović: “Gledalci bodo lahko prek aplikacije, ki si jo bodo naložili na mobilni telefon, po svojih željah 'barvali predstavo'. Aplikacija bo povezana z 22 RGB LED žarnicami. Tako bodo gledalci lahko upravljali z ambientalno lučjo, sodelovali z igralkama, se odzivali na tok predstave in jo soustvarjali.”

V uprizoritvi, ki je nastala pod okriljem Pinine Galerije intermedijskih umetnosti in se osredotoča na barve ter njihov vpliv na posameznika, bosta nastopili Mateja Udovč in Nika Korsič, pri scenografiji in kostumografiji je ob avtorici sodelovala Anja Ukovič, mentor projekta pa je dr. Peter Purg.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano