Perspektiva mladega kantavtorja

Glasbenik Žiga Rustja s Parecaga ima v teh dneh poseben razlog za veselje in ponos. Danes namreč 26-letni kantavtor prvič drži v rokah svoj avtorski prvenec; zgoščenko Z moje perspektive bo jutri zvečer domači publiki predstavil v izolskem kulturnem domu.

Žiga Rustja bo svoj prvenec Z moje perspektive s skupino in  gosti jutri predstavil v Izoli. Foto: Matevž Kocjan
Žiga Rustja bo svoj prvenec Z moje perspektive s skupino in gosti jutri predstavil v Izoli. Foto: Matevž Kocjan

LUCIJA, IZOLA >Prva zgoščenka mladega pevca, kitarista in avtorja, ki bo uradno izšla jutri pri založbi Dallas, nosi naslov Z moje perspektive in prinaša devet skladb ter uvodni “intro”. “Takšen naslov sem dal zato, ker se vse na plošči vrti okoli mojega razmišljanja in mojega pogleda na stvari, ki me obkrožajo,” hiti razlagati.

Po tem, ko je leta 1999 nastopil v videospotu Bit zasedbe Zmelkoow in odpel del besedila v zborčku, se je glasbeno ustvarjanje Žige Rustja začelo leta 2004, ko je napisal skladbo Letijo, ki ima na albumu posebno mesto. Več pozornosti pa avtorski glasbi - pop-rock baladam v kantavtorskem slogu - posveča zadnja tri leta.

Pravi, da piše iz srca, kar je moč čutiti in slišati tudi v njegovih skladbah. Po uspešnicah Zaprem oči in Nisi sam, za kateri je posnel tudi videospota, so predvsem primorski radijski poslušalci dobro sprejeli še Ker je poletje, Istrsko in Na kavču, na album pa je Žiga uvrstil tudi Milijone črnih ptic, Kaj bo in Tuj kraj. Polovico albuma je Žiga posnel v studiu z Yanom Barayem, preostanek pa v koprskem Studiu Hendrix s producentom albuma Andreo F.“Pesem Tuj kraj najbolje opiše ta album, Milijone črnih ptic pa je najbolj drzna zaradi glasbe in besedila. Ustvarila sva jo z Andreo F., kitaro pa je odigral Jernej Zoran, nekdanji član zasedbe Društvo mrtvih pesnikov,” nam je povedal. Mastering so nato zaupali nizozemskim glasbenim kolegom. “Sicer pa smo v studiu Hendrix prebili veliko časa, kar je bilo naporno, ampak zelo prijetno obenem. Podobno kot drugi glasbeniki sem namreč želel, da je vsak ton na pravem mestu,” je priznal.

Predstavitev avtorskega projekta Žige Rustja bo jutri ob 20. uri v izolskem kulturnem domu.

Na odru ga bo spremljala njegova utečena skupina, ki jo sestavljajo Teo Korenika na bas kitari, Luka Ivanovič na kitari, Luka Jeraša za bobni, Mitja Bobič za klavirjem ter Tina Novak kot spremljevalna vokalistka. “Promocija pa bo nekaj posebnega tudi zaradi gostov, ki jo bodo še dodatno obogatili. Z mano bodo nastopili Drago Mislej-Mef, Yan Baray, Marko Hrvatin in Tomaž Boškin,” dodaja Žiga, ki je zaradi ustvarjanja albuma na stranski tir dal pripravo diplome o kinematografiji italijanskega neorealizma, s katero bo sklenil svoj študij italijanistike na Fakulteti za humanistične študije v Kopru.

Žiga velja za enega mlajših domačih kantavtorjev. V naslednjih mesecih se želi podati na klubsko turnejo po Sloveniji. Poleg koncertov s skupino mu niso tuji niti akustični nastopi. Poslušalcem Radia Capris od septembra krajša čas med 9. in 13. uro “z največ glasbe ob delu”. Pred leti je svoje pevsko znanje preizkusil tudi v oddaji Amici voditeljice Marie de Filippi na italijanski komercialni televizijski mreži Mediaset in odkrival, koliko truda je potrebno vložiti za uspeh.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano