Narava privablja v galerijo

Naslov kajpada skriva paradoks, a obenem domala dobesedno povzema dejstvo, da je razstava slikarke Fulvie Grbac, naslovljena In rubis (Med robido), v izolsko galerijo Insula v minulih dneh pritegnila več kakor 400 izolskih osnovnošolcev in dijakov. In takih obiskov se kustos Dejan Mehmedovič nadvse veseli, saj je prepričan, da je poslanstvo galerije tudi približevanje umetnosti mladim.

Razstavo Fulvie Grbac si je v Insuli minule dni ogledalo veliko 
mladih, ki jim je svet umetnosti odstiral Dejan Mehmedovič.   Foto: Maja Pertič Gombač
Razstavo Fulvie Grbac si je v Insuli minule dni ogledalo veliko mladih, ki jim je svet umetnosti odstiral Dejan Mehmedovič.  Foto: Maja Pertič Gombač

IZOLA > Fulvia Grbac, rojena revolucionarnega leta 1968 v Kopru, je doma v Sečovljah, a so jo Izolani upravičeno vzeli za svojo; likovno vzgojo poučuje tako na izolski osnovni šoli Dante Alighieri kakor na srednji šoli Pietro Coppo, uspešno sodeluje s tamkajšnjo italijansko skupnostjo, za katero je ilustrirala več knjig, med drugim didaktično gradivo in slikanico Alfabetolandija, leta 2001 pa je Il Mandracchio založil njeno slikanico Gallina a scelta (Kokoš po izbiri).

Dragocena tradicija z nadgradnjo

Čeprav je na beneški likovni akademiji leta 1991 zaključila študij slikarstva, se zadnja leta posveča predvsem grafiki, kar ne preseneča, saj je diplomsko nalogo napisala o Lojzetu Spacalu, ki je zelo znan po svojih grafikah. Doslej je sodelovala na približno tridesetih skupinskih razstavah, svojo prvo samostojno v palači Manzioli pa je pred nekaj leti poimenovala Dendrografije, kar bi lahko poslovenili v grafike dreves, s čimer je nakazala, da je narava središče njenega ustvarjalnega navdiha.

Tako je tudi te dni na njeni prvi razstavi v galeriji Insula. Razstavljene grafike v osrednjem razstavnem prostoru povečini predstavljajo detajle iz narave; delčke vej ali korenin v mešani tehniki kolorografije ali suhe igle, tako z visokim kakor globokim tiskom, ter travne bilke in robido, po kateri nosi ime razstava, v tehniki lesoreza. “Fulvia Grbac se ukvarja s čisto, klasično grafiko, kar je njena odlika. Uporablja različne tradicionalne tehnike, ki jih nenehno izpopolnjuje na različnih mojstrskih tečajih v tujini - med drugim zdaj v Trstu sodeluje s Francom Vecchietom -, a jih tudi neustavljivo inovativno dopolnjuje,” pojasnjuje kustos Dejan Mehmedovič in pove, da so zlasti najnovejša dela, tista z letošnjo in lansko letnico, monotipije, torej enkratni odtisi. Lesorezi v sosednjem, manjšem galerijskem prostoru, ki so nastali med letoma 2011 in 2013, so manjšega formata, a po večini upodabljajo pokrajine in oko pritegnejo s svojo barvitostjo.

Grafiko smo zapostavili

Mehmedovič poudarja, da se galerija Insula še posebej posveča grafiki, ki je nekoč bila paradni konj slovenske likovne umetnosti, to pa počne, ker smo jo v zadnjih dvajsetih letih zapostavili. Tudi zato ga toliko bolj veseli, da so se od odprtja razstave v galeriji oglasili številni razredi izolskih osnovnih in srednjih šol. “To je naše poslanstvo. Že vrsto let smo odprti za šole in si želimo, da bi bilo sodelovanje z njimi rešeno tudi sistemsko. Tokratna razstava ima izjemen obisk in vesel sem, da lahko z mladimi spregovorim tako o zgodovini likovne umetnosti kakor o sodobni likovni govorici, kakršno predstavljamo na tokratni razstavi.”

Grafike Fulvie Grbac bodo v Insuli domovale do 7. aprila, že dan zatem pa bodo razstavo odprli v Pretorski palači v Kopru.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano