Monaldove relikvije spet v domačem Kopru

Včeraj popoldne so v Koper spet tradicionalno prispele relikvije blaženega Monalda, srednjeveškega teologa, okrog leta 1210 rojenega v Kopru ali Piranu. Relikvije so izpostavili v cerkvi sv. Frančiška, ki jo je dal zgraditi prav Monaldo in v kateri so ga okoli leta 1280 tudi pokopali. Danes so se Monaldovi dnevi v Pretorski palači nadaljevali z znanstvenim posvetom Biseri Monaldove knjižnice.

 Monald je tako upodobljen v inicalki ilustriranega rokopisa, ki 
ga hranijo v Padovi.
Monald je tako upodobljen v inicalki ilustriranega rokopisa, ki ga hranijo v Padovi.  

KOPER > Monaldo oziroma Monald je bil frančiškan, eden najuglednejših teologov in cerkvenih pravnikov svojega časa. V Kopru je okoli leta 1274 napisal znameniti kodeks Summa de iure canonico, v katerem je na 295 listih zabeležil zakone cerkvenega prava. Pri delu je kot glavni vir uporabljal Gracijanov dekret iz leta 1140, s katerim se začne novo obdobje v pravni znanosti. Liste rokopisa Monaldovega kodeksa hranijo v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

Danes dopoldne so se na znanstvenem posvetu uvodoma zvrstili nagovori, sledili so jim referati, s katerimi so nastopili zgodovinar Cerkve pater dr. Metod Benedik, kanonist pater dr. Viktor Papež, biblicist pater dr. Milan Holc, arhitekt in načrtovalec adaptacije Frančiškanskega samostana sv. Ane in Monaldove knjižnice Matija Suhadolc in vodja domoznanskega oddelka Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper Peter Štoka, ki je uredil zbornik Biseri Monaldove knjižnice, izdan v zbirki Bibliotheca Monaldina.

Po vodenem ogledu po samostanskih zbirkah Collectio S. Annae Frančiškanskega samostana sv. Ane in Collectio S. Martae Kapucinskega samostana sv. Marte, ki ju hrani koprska knjižnica, so v Frančiškanskem samostanu sv. Ane odprli razstavo kodeksov in inkunabul iz Monaldove knjižnice.

Jutri ob 7.30 bosta sledila prenos in izpostavitev relikvij blaženega Monalda v minoritski cerkvi sv. Frančiška v Piranu, od katerih se bodo poslovili ob 16. uri. V nedeljo ob 8. uri bodo relikvije sprejeli v frančiškanski cerkvi sv. Ane v Kopru in se od njih poslovili ob 15. uri, že uro zatem pa jih bodo sprejeli v tržaški cerkvi Marije Velike.

Monaldove dneve prirejajo Frančiškanski samostan sv. Ane iz Kopra, Minoritski samostan sv. Frančiška iz Pirana, Škofija Koper, Stolna župnija Koper, Istrsko društvo Helio diakon in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja. AG


Najbolj brano