Mojca Kumerdej je v Kopru predstavila Kronosovo žetev

Gostja novembrskega Pogovora o branju, ki ga v Gledališču Koper prirejata Kulturni klub - Club culturale in Slavistično društvo Koper, je bila pred dnevi pisateljica Mojca Kumerdej. V pogovoru z Jasno Čebron je predstavila svoj novi roman Kronosova žetev, izdan pri Beletrini.

Mojca Kumerdej Foto: Rado Lipovec
Mojca Kumerdej Foto: Rado Lipovec

KOPER > Izvrstna stilistka se je uveljavila že s prvencem Krst nad Triglavom (2001) in kasnejšima kratkoproznima zbirkama Fragma (2003) in Temna snov (2011).

Filozofinja, gledališka kritičarka in publicistka je v Kopru pripovedovala o svojem netipičnem zgodovinskem romanu, postavljenem v 16. stoletje. V obsežni pripovedi o družbenem dogajanju na Slovenskem v času protestantizma nastopijo knezoškof Wolfgang, njegov sogovornik grof Friderik, luteransko navdušeni meščani z županom na čelu ter množica nevednih in lahko vodljivih podeželanov.

Pisateljica je tri leta preučevala to dobo, zato je njena pripoved prepletena z dokumentarnimi poročili. Poudarja, da se je velika večina slovenskih luteranov kasneje, po prepovedi te vere, spreobrnila. Torej so naši predniki konvertiti, ne “sodrga”, kakor pravi Cankarjev Jerman v Hlapcih. Prav to upogljivost katoliški knezoškof v Kronosovi žetvi očita županu luteranu: “Imeli ste moč, lahko bi se uprli.” Zgodovinska tema se prepleta z razmišljanji o bogu pri literarnem liku Miklavžu Nikolaju Paulinu, ki najde rešitev v umetniškem ustvarjanju.NR


Najbolj brano