Ljubezenski skeči

Mladi člani amaterskega mladinskega odra (AMO), ki deluje pri SNG, gredo naprej. Po upokojitvi dolgoletnega režiserja Emila Abrška je vodstvo prevzela dramaturginja Tereza Gregorič in z mladimi ustvarila ... prav prisrčnega in svežega Čehova!

Ekipa AMO z menorico Terezo Gregorič (četrte z leve 
spodaj)  Foto: David Verlič/E-Fronta
Ekipa AMO z menorico Terezo Gregorič (četrte z leve spodaj)  Foto: David Verlič/E-Fronta

NOVA GORICA > Kot bi s težkih žametnih temno rdečih zastorov odpihnil prah. Predstavo so naslovili Ljubezen ali pač… ter vanjo povezali dve klasični komični enodejanki Antona Pavloviča Čehova.Jubilej in Snubač govorita o ljubezni, snubljenju ter vlogi žensk v zakonskem in poklicnem življenju. Da bi se rešili zaprašenosti, so mladi člani mladinskega odra pod taktirko Tereze Gregorič, sicer dramaturginje v novogoriškem SNG, enodejanki osvežili s skeči, v katerih spregovorijo o istih temah, vendar skozi oči današnjih mladih.

Med študijem predstave, kot poudarja Gregoričeva, so tako ugotavljali, kako se je v stotih letih spremenilo snubljenje oziroma osvajanje, kakšen je bil položaj žensk takrat in kakšen je danes. “Od otroških predstav smo prešli na zahtevnejše, klasično besedilo. Priprave so bile res intenzivne, zanimive in dinamične,” o ustvarjalnem procesu pravi Sebastijan Furlani. Mateja Nikolič, ki se je skupini pridružila to sezono, je o prvih izkušnjah povedala, da je od vseh gledaliških delavnic prav tu dobila največ strokovne podpore: “Dobro so nas vodili, nas pohvalili in tudi opozorili na pomanjkljivosti. S pomočjo mentoric sem lažje gradila in razumela lik, ki ga igram.”

Eva Mavrič o nastanku skečev pove: “Tisti, ki smo jih ustvarjali, smo najprej prebrali Čehovi enodejanki in potem opisane situacije prenesli v sodobni čas. Delali smo improvizacije, pisali besedilo, ga spreminjali, razvijali, pilili. V ospredje smo postavili ženske.” Katarina Černe dodaja, da je lahko vsak povedal svojo zamisel, predlagal spremembe, skupaj so tako dodajali in brisali, da je nastalo najboljše besedilo, kar so ga lahko ta trenutek ustvarili.

Asistentka režije je bila Andrijana Boškoska Batič, lektor Srečko Fišer, scenograf Aleksander Blažica, kostumografinja Iris Kovačič, oblikovalka maske Ana Lazovski, oblikovalec zvoka Matej Čelik, oblikovalec svetlobe Renato Stergulc.Igrali so: Anuša Kodelja, Jani Kodre, Keti Skok, Teodora Komlenić,Mateja Nikolič, Sebastijan Furlani, Lora Stefanova, Eva Mavrič, Ana Marija Belingar,Katarina Černe, Ana Kolenc, Hana Markočič, Ana Školaris in Barbara Skočaj.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano