Kultura se ne pusti izbrisati

V četrtek ob 19.30 se bo v atriju koprske televizije pričel 12. Koperground, na katerem se bodo do 13. avgusta zvrstili koncerti, filmske in video projekcije, pogovori, predavanja in performansi.

Koncertni program letošnjega Kopergrounda je oblikoval 
Iztok Krkoč (levo), goste pa bo na Zmračitvenih pogovorih 
zasliševal Marko Brecelj. Foto: Andraž Gombač
Koncertni program letošnjega Kopergrounda je oblikoval Iztok Krkoč (levo), goste pa bo na Zmračitvenih pogovorih zasliševal Marko Brecelj. Foto: Andraž Gombač

KOPER > Na današnji predstavitvi je predsednik Društva prijateljev zmernega napredka in nevladne Ustanove Pohorski bataljon Marko Brecelj kot “slaba kopija Groharjevega sejalca” po društvenem prostoru Botegin na Glagoljaški ulici uvodoma raztrosil nekaj kilogramov krompirja in prgišče evrskih centov, ki so ostali od lanske 500-evrske občinske podpore. S tem je predstavil “krompirjevo stvarnost”, s katero se sooča nevladno mladinsko polje, pa tudi Kopeground. “To je meja preživetja, rob med biti in nebiti,” je dejal Brecelj in pojasnil, da jim je koprska občina letos namenila 100 evrov podpore, a so jo zavrnili: “Javni denar spoštujemo bolj kot občinsko upravo. Naj ga umno razdeli za kaj drugega.”

Koncertni program letošnjega “poletnega sunka kulture” bodo izpeljali s podporo ministrstva za kulturo, druge dogodke pa s pomočjo zasebnih donatorjev, v prvi vrsti kantavtorja, pesnika in likovnika Danija Kavaša.

Za četrtekovo performirano otvoritev bo v atriju koprske televizije poskrbel istrski kantavtor Franci Blašković. Direktor vladnega urada za mladino Peter Debeljak bo spregovoril o mladinskem polju,Brecelj pa bo niz Zmračitvenih razgovorov odprl z direktorjem Narodnega doma Maribor Vladimirjem Rukavino in Anjo Ivakić, ki bo predstavila diplomsko delo o Brecljevem mehkem terorizmu. Razgovori se imenujejo zmračitveni, ker bodo na programu ob sončnem zahodu, pa tudi zaradi pojemanja svetlobe v naši družbi, je pojasnil Brecelj. Med njegovimi sogovorniki bosta tudi pevec Magnifico, ki se bo tako oddolžil za nenapovedano odpoved napovedanega nastopa pred več leti, ter raper in aktivist N'Toko - s prvim se bo Brecelj na Belvedurju pogovarjal v četrtek ob 19.30, z drugim pa 24 ur pozneje v Boteginu.

Štiri koncertne večere Moda od laboda je s pomočjo požrtvovalnih in skromnih nastopajočih zasnoval Iztok Krkoč - v četrtek bo v televizijskem atriju nastopil puljski pevski zbor Praksa in Prisilni duet (Marko Brecelj in Dani Kavaš).

Naslednji koncerti bodo doneli v gostilni na Belvedurju - v nedeljo bosta nastopila srbsko-nemški duo MKMM in nemški bend Raving Mad Carlos, v ponedeljek domači kantavtor Jani Kovačič in hrvaški Mladen Bačić - Izotop, v torek pa še goriško-ljubljanska skupina Dolly Bad. Vstopnine na koncertih ne bo, se pa ne bodo branili prostovoljnih prispevkov.

V programu, ki je dostopen prek spletne strani www.dodogovor.org, se bo zvrstilo še več filmskih in video projekcij, za katere skrbi Arijana Markučič Brecelj.

Prek video povezave je zbrane v Boteginu danes nagovoril Željko Pelicon iz ljubljanskega KUD-a France Prešeren in motor festivala Trnfest, iz Postojne pa še Samo Vesel, ki je napovedal letošnji festival Zmaj 'ma mlade in svoj postopni umik v ozadje - čas in energijo bo poslej raje posvečal družinskemu življenju.

Organizatorji Kopergrounda so potrdili, da kot bratske čutijo festivale Trnfest, Trnje, Zmaj 'ma mlade, Sajeta ... “To so kulturna druženja, ki niso namenjena najširšemu krogu obiskovalcev, druženja, ki izumirajo. Kar mi počnemo, nima nikakršne povezave z današnjim potrošništvom,” poudarja Brecelj in napoveduje še, da se ne bodo pustili izbrisati iz starega koprskega mestnega jedra: “Zato bomo tu vsak dan vsaj dve uri performirano razglašali.”ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano