Kako se materializirati na dveh odrih?

Konec tedna bodo na številnih primorskih manjših in večjih glasbenih prizoriščih odre ponovno zasedli mehki, trši in najtrši rockerji. Eden najglasnejših dogodkov bo gotovo jutrišnji 2. Bunkerfest v izolskem Arrigoniju, kjer žanrsko raznolikost dokazuje dejstvo, da si bosta oder izmenjali skupini Zmelkoow in Noctiferia. Zvečer, med 20. in 21. uro, pa bodo na ankaranski študentski plaži svojo novo ploščo, ki uradno izide v ponedeljek, predstavili Niet. Po Ankaranu, kjer bo v soboto že 5. Ankaranska Bandima, pa Nieti še v petek letijo v Novo Gorico. Tam bodo po polnoči nastopili na zabavi Radia Robin.

Nieti bodo jutri zvečer najprej nastopili v Ankaranu, nato bodo 
“leteli” v Novo Gorico, kjer jih isti večer čaka še en koncert. Foto: Maja Pertič Gombač
Nieti bodo jutri zvečer najprej nastopili v Ankaranu, nato bodo “leteli” v Novo Gorico, kjer jih isti večer čaka še en koncert. Foto: Maja Pertič Gombač

IZOLA, ANKARAN, NOVA GORICA > “Recesija in pomanjkanje se poznata vsepovsod, najbolj pa pri kulturi in kulturnikih. Občine se delijo in ločujejo, mi glasbeniki pa se združujemo in ustvarjamo, kajti glasba nima geografskih meja in birokratskega značaja,” so zapisali prireditelji 2. izolskega Bunkerfesta, na katerem bodo jutri nastopili žanrsko izredno raznolika druščina glasbenikov. Za uverturo bo poskrbel bobnar Ajk Širca, ki slovi po svojih tolkalskih performansih ob avtocesti, nato si bodo oder izmenjali Fetus, Stillout, Stino, From Ashes, Cowboys From Hell ter Zmelkoow in Noctiferia.

Bunkerfest korenini v nadebudnih mladih, ki so tako ali drugače povezani z Bunkerjem, zakloniščem v Jagodju, ki je od leta 1998 postal prostor za vaje in tamkaj gostil več kakor 40 glasbenikov. Združenje mladih glasbenikov, ki festival prireja, pravi, da v njem vidijo “luč na koncu tunela”, ne zgolj “še en festival”. Poudarjajo, da so se vsi glasbeniki odpovedali honorarju, vsi organizatorji delajo za “okroglo ničlo” in vsak zaslužen cent - vstopnina je 5 evrov - bodo ponovno investirali v novo idejo in nov festival: “Opazili smo, da je obalna regija v zadnjem desetletju zlasti na področju alternativne glasbene ponudbe v nekakšnem kulturno-umetniškem krču in naš cilj je njena ponovna obuditev.”

Podobne misli so gotovo pred petimi leti prevevale ekipo Ankaranske Bandime, ki prav tako izhaja iz zaklonišča, vendar ankaranskega. Tamkaj so se menda med drugim nedavno za ves teden skupaj s producentom Žaretom Pakom zaprli tudi člani zasedbe Niet, ki je v Ankaranu zasnovala svojo novo ploščo. Izid albuma V bližini ljudi je uradno napovedan za ponedeljek, a ekskluzivna prepremiera bo že jutri na ankaranski plaži. “Ko je plošča dobila svoje obrise, so nam obljubili, da jo bodo najprej predstavili pri nas, in obljubo bodo obdržali,” pravi Sebastjan Jerman, član ekipe ankaranske Bandime. A Nieti se bodo jutri morali materializirati kar na dveh primorskih koncih, saj so med drugim tudi gostje velike zabave goriškega Radia Robin, kjer bodo nastopili okrog polnoči. Ker obljuba dela dolg, bodo v Ankaranu nastopili relativno zgodaj, najkasneje ob 21. uri.

Po petkovem Bunkerfestu v Izoli se navdušenci nad alternativno, a še vedno ušesom nadvse prijazno glasbo v soboto lahko preselijo v Ankaran. Na Bandimi bodo tradicionalne aktivnosti potekale ves dan. V sodelovanju z ankaransko občino in Radiem Študent bodo člani društva Na Kereh in simpatizerji že od 10. ure poskrbeli, da bodo z delavnicami, turnirji in drugimi aktivnostmi na svoj račun prišli otroci in odrasli. Ob 15.30 bo tudi okrogla miza, poimenovana Radimo radio, na kateri bodo razpravljali o potrebi po novem, neodvisnem, neprofitnem, predvsem pa kritičnem obalnem radijskem mediju ter o zmožnosti povezovanja različnih akterjev pri njegovem zagonu.

Zvečer bo na vrsti koncertni program. In če sodimo po seznamu nastopajočih, bo pestro in vse prej kot predvidljivo. Nastopili bodo Koala voice, Dežurni krivci, Ana Pupedan, Moribayassa, Nylon, Couch&transistor, Brain production, Why on eye in Freedom fighterssound.

MPG


Najbolj brano