Izolo vleče v alternativo

Izolski Hangar bar zadnji dve leti postaja pomembno glasbeno zbirališče za ljubitelje alternativnih godb. Njihov celoletni trud pri širjenju glasbenih obzorij kulminira z dvodnevnim festivalom Izola Mjuzik fest, s katerim skušajo ponuditi nekaj najzanimivejših glasbenih imen iz domačih logov ter širše.

Punčke so lani v ljubljanskih Križankah skorajda zasenčile 
stonerske veterane Queens of the Stone Age, danes pa 
nastopajo v Izoli.  Foto: Tadej Gorup
Punčke so lani v ljubljanskih Križankah skorajda zasenčile stonerske veterane Queens of the Stone Age, danes pa nastopajo v Izoli.  Foto: Tadej Gorup

IZOLA >Po hitrem preletu nastopajočih se zdi, da so se organizatorji potrudili nanizati bende, ki so v zadnjem letu že koncertirali v naši bližini in so navdušili občinstvo. To nedvomno drži za najbolj zveneči imeni festivala; Punčke iz Vinkovcev, ki so pred nekaj meseci že obnorele občinstvo v Hangarju, ter Beograjčane Straight Mickey and the Boyz, ki so aprila nastopili v koprski Figi, in ki jih je zagrebški Jutarnji list označil za “nove zvezde regionalne neodvisne scene”.

A teh zvezd je več, še posebej v Beogradu. Straightovci so namreč del zelo živahne post punk beograjske glasbene scene (Repetitor, Artan Lili, Crvi, Stuttgart online), ki je svoje zatočišče našla v nekdanji tiskarni knjig BIGZ, kjer na primer staroste Partibrejkers učijo mlado gardo, kako se streže rock 'n'rollu (to velja predvsem za dva člana Straightovcev, ki so z Zoranom Kostićem Canetom ustanovili bend Škrtice).

Trio Punčke iz Vinkovcev pa so hrvaški odgovor na zelo čislan beograjski post punk vihar Repetitor, ki se je v naših krajih že velikokrat mudil, nazadnje prav v Hangarju. Punčke, ki so v Sloveniji tudi marsikoga osvojile s svojo energično, nepretenciozno rock 'n'roll držo, so morda svoj najpomembnejši nastop dočakale prav v Ljubljani. Punčke so namreč s svojo sproščenostjo skorajda zasenčile stonerske veterane Queens of the Stone Age zaradi katastrofalnega ozvočenja, ki so si ga “zakuhali” sami.

Med domačimi zasedbami velja omeniti metalske “svobodnjake” Meduzalem, ankaranske punkerje Svinjske tačke, večno zavezo med basom in bobni Dance Mamblita, tolminske veterane Rodoljubac in zelo ostre ter kritično naperjene punkerje Nina Bulatovix.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano