Izolani očarali s samozavestno sproščenostjo

Na sobotnem 19. tekmovanju godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla je najvišjo nagrado v svoji kategoriji prejel Pihalni orkester Izola, ki bo prihodnje leto praznoval 140 let delovanja.

Pihalni orkester Izola na nastopu v Ormožu
Pihalni orkester Izola na nastopu v Ormožu 

ORMOŽ > Na tekmovanju, ki ga soorganizirajo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Občina Ormož in Glasbena šola Ormož, je tokrat nastopilo 13 slovenskih godb in skupaj več kot 750 godbenikov.

Posebej uspešni so bili godbeniki Pihalnega orkestra Izola, ki ga od leta 2007 vodi dirigent Mirko Orlač in je v svoji kategoriji do 34 članov prejel pokal Vinka Štrucla.

V kategoriji od 35 do 40 članov je strokovna žirija, ki sta jo sestavljala Gregor Kovačič in Mitja Dragolič, s pokalom nagradila Rudarsko godbo Hrastnik, v kategoriji nad 40 članov pa še Laško pihalno godbo. Žirija je nastopajočim godbam podelila še 6 zlatih priznanj s posebno pohvalo in 7 zlatih priznanj.

Vinko Štrucl (1933 - 2006) je kot dirigent Godbe milica napisal številne koračnice, a vseh ni namenil takrat vodilnemu slovenskemu pihalnemu orkestru, temveč je pisal tudi za druge godbe, za katere je napisal lepo število koračnic, med drugim tudi himno marsikaterega orkestra. Njegove koračnice in koncertne skladbe ter priredbe drugih skladb se še vedno redno izvajajo na odrih, saj v skladateljevem opusu najdemo več kot 80 koračnic in več kot 1200 drugi skladb ter različnih priredb. Napisal je še več kot 500 viž za najrazličnejše narodnozabavne ansamble, ki jih je vodil in v njih tudi igral. V zadnjih letih skoraj ne najdemo slovenske godbe, ki pri njem ne bi kdaj naročila koračnice ali kakšne priredbe. V slovenski glasbeni zgodovini bo poleg Bojana Adamiča zapisan kot eden najbolj plodnih skladateljev in najboljših prirejevalcev za godbe. Med slovenskimi godbeniki velja Vinko Štrucl za kralja koračnic.

“Že lani smo dobili zlato priznanje, a v svoji kategoriji nismo bili prvi, letos pa smo dobili tudi pokal in smo seveda navdušeni,” pravi Denis Lovrečič, predsednik kulturnega društva Pihalni orkester Izola. “Žirija je presodila, da smo imeli dober izbor skladb, menda pa jih je predvsem očaralo naše sproščeno igranje. Ker gre za tekmovanje v zabavnem programu, smo temu primerno zastavili repertoar treh skladb. Izbrali smo Slovenian folk song ameriškega skladatelja, ki je znane slovenske viže prestavil v zabavno preobleko. V eni skladbi sta imeli solo pozavni, kar je tudi pustilo pečat nastopu, in po pravilniku smo odigrali tudi koračnico Vinka Štrucla. Videti je, da smo žirijo z izborom zadovoljili,” pojasnjuje Lovrečič, ki skupaj z ostalimi člani orkestra že razmišlja o tradicionalnem novoletnem koncertu. Letos bo orkester nastopil 20. decembra v športni dvorani Livade.

Prav posebej slavnostno bo za orkester prihodnje leto, ko bo praznoval 140. obletnico ustanovitve. “Načrti, ambicije in želje so velike, a kaj bomo lahko uresničili, je odvisno od denarja, torej od občine, sponzorjev in vseh, ki nam pomagajo. Najverjetneje bomo zaradi pomanjkanja dovolj velike dvorane slavnostni koncert priredili poleti na prostem, kjer se bomo potrudili pripraviti prijetno svečano praznovanje,” zatrjuje Denis Lovrečič.

MPG


Najbolj brano