Indijski glasbenik Prabhat Kumar danes v Kopru

V okviru indijskih dnevov v Sloveniji, s katerimi veleposlaništvo Indije z različnimi dogodki obeležuje dan Republike Indije 26. januarja, v teh dneh v vseh večjih mestih koncertira mojster sarod glasbe Prabhat Kumar.

Prabhat Kumar
Prabhat Kumar 

KOPER > Po Ljubljani in Mariboru bo danes popoldne nastopil v Kopru in zvečer v Celju ter v petek na Jesenicah.

Prabhat Kumar se je igranja na sarod učil pri virtuozinji Šaran Rani. Od očeta se je naučil klasične vokalne glasbe in igranja na table, od matere pa ljudske glasbe vzhodnega Utar Pradeša. Učil se je tudi plesa kathak.

V svoji karieri je odigral številne solo koncerte v različnih delih Indije, tudi v pomembnih kulturnih središčih, kot so Mumbai, Agra, Kalkuta, Bangalore in Jodhpur. Nastopa tudi na pomembnih domačih festivalih. Gostovanja so ga vodila v Veliko Britanijo, na Poljsko, v Maroko, Francijo in Južno Afriko. Sodeloval je z različnimi glasbeniki in skupinami z Zahoda.

Deluje tudi kot umetnik pod okriljem Indijskega kulturnega sveta iz New Delhija. Za svoje dosežke je prejel številne nagrade in državna priznanja. Poleg nastopanja poučuje in izvaja mojstrske tečaje na univerzah ter piše glasbo tako za balet in gledališče kot za profesionalne in študentske orkestre, so sporočili z veleposlaništva.

Indijskega virtuoza po Sloveniji spremljata glasbenika na tablah in tanpuri. V Celju se mu bodo nocoj po napovedih organizatorjev na tako imenovanem jam sessionu pridružili tudi slovenski glasbeniki, med njimi klarinetist Goran Bojčevski.

Tradicionalni indijski instrument sarod ima 19 do 25 kovinskih strun različnih debelin. Štiri so glavne in namenjene igranju vodilne melodije, dve služita poudarjanju udarnega ritma, preostale pa predstavljajo resonančni del.

Severnoindijska klasična glasba temelji na ustvarjanju kombinacij nizov rastočih in padajočih not, imenovanih rage, kar pomeni čutenje. Skladbo glasbenik izvaja v določen ritmičnem ciklu (taktu) spremljave na tolkalu (tablah) v hitrem, srednje hitrem in hitrem tempu. Vsaka raga vsebuje čustvo, čutenje, duha, mir in milino.

STA


Najbolj brano