Fens je prvi korak

Festival novih skladb letos praznuje 20 let. Od lani je član mednarodne organizacije World assosiation of festivals, zato bodo od danes do nedelje v Taverni odmevali tudi glasovi mladih glasbenikov iz tujine. Pavle Plahutnik, oče festivala, pravi, da je vredno vztrajati.

Leta 2006 je  Fens osvojila skupina Ultra, v kateri je prepevala 
bodoča in zdaj že nekdanja pevka skupine Tabu Tina 
Marinšek Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Leta 2006 je Fens osvojila skupina Ultra, v kateri je prepevala bodoča in zdaj že nekdanja pevka skupine Tabu Tina Marinšek Foto: Zdravko Primožič/Fpa

> Če se ozrete v preteklost: zakaj je pred dvajsetimi leti vzklil Fens?

“Če poenostavim, leta 1996 je umanjkal glasbeni podmladek in nihče se ni ukvarjal s tem, razen s karaokami, ne pa tudi z avtorskimi besedili in s skladbami za najmlajše. Vse to še zmeraj traja z nekaj izjemami, kakršen je lanski prvi blejski festival, pa morda še kateri lokalno.”

> Na Krasu je Brinjevka ...

“Drži, a Brinjevka ima smolo, ker je povsem odvisna od občinskega denarja, saj drugače ne gre. No, nenazadnje smo tudi mi odvisni od financiranja ... Ampak če ostanem pri začetnem vprašanju: iz najmlajših so postopoma zrasle štiri starostne kategorije. Takrat se je pojavila tudi Nova scena, ki je bila obarvana bolj z rockom kot s popom, česar danes ni več, ker so rokerji specifična skupina, ki med drugim želi igrati v živo, kar je za nas pretežko izvedljivo.”

> Kdo se danes največ prijavlja?

“Danes je manj prijav kot pred leti, a je med njimi manj 'fušarjev', takih, ki samo poskusijo srečo. Pridejo mladi, ki mislijo resno. A tudi tu je kakor pri športu: če starši ne podprejo otrok, ti sami težko karkoli dosežejo.”

> Kaj pa avtorji, koliko je prisoten njihov interes?

“Pri njih je interes bolj opazen. Precej je glasbenikov, avtorjev, ki imajo svoje zasebne šole petja, kjer se ukvarjajo z bodočo pevsko generacijo pop glasbenikov. Ena takih je Alenka Gotar, dolgo z nami sodeluje Mojka Mehora Lavrič iz Pirana z otroki, ki plešejo pri Flipu, in mnogi drugi.”

> Kje lahko slišimo te skladbe?

“Vse večere kasneje predvajajo tudi na nacionalni televiziji. Vendar verjamem, da bi morala tudi RTV bolj združiti moči z nami in festival vzeti bolj zares. Tovrstno podpiranje mladih je tudi poslanstvo nacionalne televizije. Pri radiih pa ni z glasbo za otroke nič drugače kot z ostalo slovensko glasbo. Včasih so te skladbe največ vrteli na nacionalnih radijskih postajah, tudi na Radiu Koper. Danes je najbrž še najpogosteje mogoče posamezno skladbo slišati na Glasbi po željah, ko si je zaželi kak sorodnik otrok.”

> V tem času so se pojavili tudi šovi talentov?

“Kar je super, da ljudje lahko opazijo razliko. V teh šovih ne vidim pravega smisla. Nekdo se izpostavi in zamre. Saj se tudi pri nas to dogaja, a se mi zdi, da tam pretiravajo, sploh ko zmago dodelijo otroku. Največja razlika je, da mi gradimo na avtorski glasbi in nismo karaoke.”

> Zakaj vztrajate?

Fens mora obstati - s takim ali drugačnim imenom, ker ponuja prvo stopničko mladim glasbenikom. Vredno je vztrajati tudi zato, ker je na položaju urednika razvedrilnega programa RTV Slovenija Mario Galunič, ki nam je s tem, da se je lani na Malti Slovenija priključila Eurosongu mladih, izpolnil del naših sanj. Upam, da bomo v bodoče več delali na tem tudi doma in imeli tudi za otroški Eurosong svoj izbor. Pri Fensu gre za to, da je treba podpreti začetek neke glasbene poti, ne pa se zgolj kititi z že doseženimi uspehi. Tudi Raay je bil pri nas večkrat s svojimi pesmimi. Eve Boto, ki nas je zastopala na Evroviziji, ni do njenega nastopa na otroškem Fensu nihče zaznal. Nenazadnje je tudi Tinkara Kovač leta 1997 zmagala na Novi sceni z Ne odhajaj poletje. Takrat sta v klopu MMS potekala tudi najstniški Fens, na katerem je zmagala Aleksandra Čermelj, in otroški Fens, ki ga je osvojila Ylenia Zobec. Za nas sta neprecenljiv dosežek in veselje, ko vidimo, kako so mladi srečni na odru in vse manj jokajo, ko ne zmagajo, in na drugi strani, ko ugotavljamo, da je nekomu, ki mu je bil Fens prva stopnička, uspelo.”

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano