Feniks je poletel do matička

V postojnskem Kulturnem domu se je v soboto s podelitvijo matičkov sklenilo 56. Linhartovo srečanje. Matička za najboljšo predstavo v celoti si je prislužila predstava Roka Sande Feniks v izvedbi Little Rooster Productions, Društva Mali petelin, Mali Kamen, ki je nagrado osvojilo že lani.

 Nagrajeni Feniks se je po oceni žirije izkazal z vsemi gledališkimi elementi.  Foto: Matej Maček
Nagrajeni Feniks se je po oceni žirije izkazal z vsemi gledališkimi elementi.  Foto: Matej Maček

POSTOJNA >Na sklepnem večeru srečanja ljubiteljskih gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, je predstave in vloge ocenjevala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Alenka Bole Vrabec, Maja Gal Štromar in Damjan Trbovc. Nagrajeni Feniks po njihovi presoji “zaobjema brezkompromisno zasledovanje kakovosti vseh elementov gledališke predstave, od režije, igralskega angažmaja, scenografije, lučne podobe, zvoka in kostumografije”. Avtor Rok Sanda se kljub mladosti zaveda, da “je ustvarjalnost pot ozaveščanja in ozdravljenja globokih razkorakov med preteklim in polpreteklim časom, in vendar presega moraliziranje in polarizacijo”.

Predstava Feniks je poleg glavne nagrade prejela še dva matička: za moško vlogo ga je dobil Klemen Kovačič za vlogo Andreja Opeke, za žensko pa Maja Pinterič za več vlog v predstavi.

Matička za ansambelsko kreacijo so podelili skupini Hlodi, KUD Franc Kotar Trzin za uprizoritev Jesihovih Grenkih sadežev pravice.

Poleg matičkov so podelili še posebna priznanja: posebno priznanje žirije za pretanjen prevod teksta v polnost igralskega izraza je prejel Koroški deželni teater Slovenj Gradec za predstavo Terapija, posebno priznanje žirije za moško vlogo je šlo Filipu Mramorju za vlogo Lazarja v predstavi Žabe, postavljeno na Poljanski oder Gimnazije Poljane, posebno priznanje žirije za ansambelsko igro pa so dobili Srečko Kermauner, Bojan Vister in Saša Klančnik za ansambelsko igro v predstavi Maratonci tečejo častni krog Šentjakobskega gledališča Ljubljana.

Letos se je na območna Linhartova srečanja prijavilo 132 skupin iz Slovenije in zamejstva, od katerih se jih je 27 uvrstilo na regijsko srečanje. Med temi je selektorica Ana Ruter izbrala sedem tekmovalnih predstav.

AG, STA


Najbolj brano