Semedela je dala Breclju košarico

Festivala Koperground kljub podpisanemu dogovoru med predsednikoma Krajevne skupnosti Semedela in Društva prijateljev zmernega napredka, Markom Štrkaljem in Markom Brecljem, v Semedeli ne bo. Rešilno bilko je festivalu vrgel Sandi Tripar iz gostilne Belvedur, ki bo tako gostil večino Kopergroundovega dogajanja.

Sandi Tripar Foto: Alenka Penjak
Sandi Tripar Foto: Alenka Penjak

KOPER > Marko Štrkalj, predsednik KS Semedela, je pojasnil, da je že podpisani dogovor preklical, ko je prebral, da Koperground v dvorano KS Semedela ne bi pripeljal samo glasbe in filmov, pač pa tudi - po njegovem mnenju - politično obarvana performirana zaslišanja. To pa da ni v skladu s smernicami sveta krajevne skupnosti, pravi. “Zavezali smo se, da ne bomo delovali politično, in nočem, da se pri nas politizira. Tudi stranka KJN, katere član sem, pri nas ne bi dobila dvorane. In ne, na mojo odločitev župan Boris Popovič ni imel vpliva,” zatrjuje Marko Štrkalj, ki mu vsakdanji kruh reže Komunala Koper.

Dogovor za gostovanje v dvorani KS Semedela je za Društvo prijateljev zmernega napredka prišel kot rešitev v trenutku, ko so izgubili tradicionalno lokacijo vrta Pokrajinskega muzeja Koper. Marko Brecelj direktorju muzeja Luki Juriju očita, da je prisluhnil ukazom koprskega župana Borisa Popoviča, ki da želi izgnati Koperground iz Kopra. Juri pravi, da se je Brecelj oglasil prepozno, šele v začetku avgusta. Zaradi Kopergrounda bi moral Juri za osem dni prekiniti gradbena dela na terasi, kar ne pride v poštev. “Festival Jeff bo avgusta samo dvakrat gostoval pri nas. Z organizatorji festivala smo se o tem dogovorili že maja. Marko Brecelj pa je prišel k nam na vrat na nos šele zdaj. Če bi prekinili z gradbenimi deli na terasi, bi s tem zamaknili otvoritev muzeja za teden dni, tega pa ne želimo. In ne, z županom Borisom Popovičem se o Kopergroundu sploh nisva pogovarjala,” zatrjuje Luka Juri, direktor Pokrajinskega muzeja Koper.

Brecelj si je kot morebitno lokacijo zamislil tudi palačo Gravisi-Buttorai v Ulici OF, kjer domuje Samoupravna narodnostna italijanska skupnost. Njen predsednik Fulvio Rihter se je po posvetovanju s predsedstvom odločil, da Koperground pri njih ne more gostovati. “S političnimi manifestacijami Marka Breclja se ne strinjamo. Po statutu pa našega prostora niti ne oddajamo političnim organizacijam,” je povedal Fulvio Rihter.

Tik pred pričetkom je festival rešil dolgoletni podpornik Sandi Tripar iz gostilne Belvedur. “Presenečen sem, da v Kopru ne dobite lokacije. To mi še zdaj ni jasno,” je po podpisu sodelovanja Breclju povedal Tripar, obiskovalce pa povabil, naj uporabijo javni avtobus do Belvedurja.

“Z rezanjem denarja in jemanjem prizorišč nas ne bodo izrinili iz javnega življenja,” je zatrdil Brecelj, ki bo danes jedro festivala odprl v atriju RTV Koper - Capodistria. Vse dni bo tudi nadaljeval s performiranimi sprehodi konjenice po mestnem jedru in projektom rezanja železniških tirov, bojda Parencaninih. Brecelj ob tem sporoča, da težje prenašajo demokratični despotizem kot tračnice Parencane.ALENKA PENJAK


Najbolj brano