Domoljubje v verzih in notah

Od četrtka do nedelje je več briških vasi povezal Festival Sanje v Medani, ki ga prireja založba Sanje, in obiskovalcem iz vse Slovenije ob domači poeziji, glasbi, izbrani besedi in žlahtni kapljici dovolil sanjati ob misli na domoljubje, identiteto in staroselstvo.

Istrski pesnik Milan Rakovac (levo) in istrska glasbenica 
Tamara Obrovac sta poskrbela za etno jazz pridih petkovega 
večera.  Foto: Ana Cukijati
Istrski pesnik Milan Rakovac (levo) in istrska glasbenica Tamara Obrovac sta poskrbela za etno jazz pridih petkovega večera.  Foto: Ana Cukijati

VIPOLŽE > Osrednja tema letošnjega Festivala Sanje v Medani je bilo staroselstvo.

O izkušnjah in delovanju prednikov

“Ta je v času raztapljanja identitet tako na nacionalnih kot individualnih ravneh, v času množičnega izginjanja kultur po vsem svetu, ki jih nadomešča plehka in v svojem jedru barbarska kultura potrošništva, izjemno intrigantna tema,” je o njenem izboru povedal Rok Zavrtanik, direktor založbe Sanje. Konkretno sta jo v okviru Foruma Sanje predstavila pater dr. Karel Gržan s predavanjem V znamenju Oriona o osupljivih arheoloških najdbah na tleh slovenske Štajerske ter Pavel Medvešček, ki je lani objavil knjigo Iz nevidne strani neba, v kateri popisuje izročilo posoških starovercev. “Želeli smo, da se obiskovalci spomnijo izkušenj naših prednikov, ki segajo daleč nazaj v zgodovino, še pred civilizacijo, saj čas briše spomine na marsikaj. Predvsem pa želimo, da ljudje razmišljajo s svojo glavo. Tudi založba smo postali iz domoljubja, ker se zavedamo delovanja avtorjev iz preteklosti,” je dodal Zavrtanik.

Rdeča nit pa je povezovala tudi večerne dogodke v Vili Vipolže, kjer sta se od četrtka do sobote prepletali predvsem poezija in glasba, pa tudi humor.

O identiteti v poeziji in glasbi

Prvi večer je po branju poezije Glorjane Veber in Marka Tomaša obiskovalce na noge spravil istrski glasbenik Rudi Bučar, Jani Kovačič in zasedba Ana Pupedan pa so navdušili z Besnimi pesmimi. Zavrteli so tudi Moj narobe svet, glasbeni dokumentarec Petre Seliškar.

V petek sta za razmislek o identiteti najprej poskrbela pesnika Jure Vuga in Milan Rakovac, Tamara Obrovac pa je s svojim etno jazz nastopom poslušalce popeljala v Istro. “Če ne bi bil Istran, bi bil zagotovo Bric,” navdušenja nad Brdi ni skrival Milan Rakovac, ki je nastopil tudi z istrsko glasbenico. Z literarno stand-up miniaturko Boštjana Gorenca – Pižame je publika obnovila znanje domače književnosti, Klemen Klemen pa je poskrbel, da se je večer sklenil z rimano besedo.

Zadnji večer je v muzikalu Andreja Rozmana RozeZaničniško odmaševanje suverenosti nastopilo enajst igralcev, Tomaž Mihelič in Janja Majzelj pa sta koncert šansonov poimenovala Pozdrav od Svetlane. Ensemble Ankaran je popevke in šansone Franeta Milčinskega Ježka preoblekla v rock izvedbo, svojo poezijo pa je predstavila še Anja Golob.

Vse dni festivala so obiskovalci ob popoldnevih spoznavali poti pesmi in vina, ki so se na briških domačijah in tamkajšnjih vinskih kleteh razprla v intimno pesniško branje umetnikov festivala in pokušino briške žlahtne kapljice. “V Brdih ljudje znajo misliti s svojo glavo, zato festival prirejamo tu,” pa je sklenil Rok Zavrtanik.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano