Art kino Odeon v elitni družbi evropskih kinematografov

Referenčna spletna platforma filmneweurope.com, ki deluje z roko v roki z Europa Cinemas, mrežo prikazovalcev evropskega kakovostnega umetniškega filma, je izolski Art kino Odeon izbrala za kinematograf meseca.

Vodja Art kina Odeon Petra Božič. Foto: Tadej Gorup
Vodja Art kina Odeon Petra Božič. Foto: Tadej Gorup

IZOLA > Spletna platforma filmneweurope.com, ki pokriva področje srednje in vzhodne Evrope, predstavlja pomemben vir najbolj svežih informacij za filmske producente, prikazovalce, distributerje, režiserje in druge filmske delavce. Izbor kina meseca poteka že od leta 2010, od tedaj pa so se med najboljše kinematografe meseca prebili tudi ljubljanski Kinodvor in Cankarjev dom.

Za izolski Art Kino Odeon je to zavidljiv dosežek. “To priznanje nam veliko pomeni, predvsem zato, ker potrjuje, da smo na pravi poti in so bile nekatere programske odločitve pravilne. Želeli smo, da izolski Art kino Odeon postane prepoznaven art kinematograf v regiji, z jasnimi programskimi smernicami in svojo lastno identiteto. Očitno delamo prav,” je povedala vodja kina Petra Božič.

Art kino Odeon se je pod vodstvom Božičeve in s programsko pomočjo Boruta Jermana s koprskega društva Pina, ki stoji za številnim pomembnimi kulturnimi in družbeno ozaveščenimi dogodki na istrskem območju, uveljavil kot kinematograf, ki večino svojega programa zapolni s kakovostno evropsko filmsko produkcijo ter s posebnim posluhom za slovenski film. Poleg tega nudi dom številnim obfilmskim dejavnostim, tesno je povezan z mednarodnim filmskim festivalom Kino Otok, zadnji dve leti pa s pomočjo ekipe multimedijskega festivala Izis širi ustaljeno predstavo, kaj vse je lahko film.

Filmneweurope.com je pomembno priznanje pospremil tudi z obsežnim intervjujem z Božičevo, ki si ga lahko preberete na tej povezavi.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano