“Vse, kar je več, je odveč”

Četrti Izola Mjuzik fest je vnovič potrdil, da istrski prostor še kako potrebuje tovrstne alternativne festivalske oaze. Množica obiskovalcev, obilica dobre volje in sproščenosti kljub peklenski sopari ter kopica zanimivih zasedb, ki ne prisegajo na preverjene glasbene viže - vse to je bil konec tedna Izola Mjuzik fest.

V petek so občinstvo četrtega Izola Mjuzik festa razvnele 
vinkovške Punčke, ki v  začetku prihodnje pomladi napovedujejo novo ploščo.  Foto: Tadej Gorup
V petek so občinstvo četrtega Izola Mjuzik festa razvnele vinkovške Punčke, ki v začetku prihodnje pomladi napovedujejo novo ploščo.  Foto: Tadej Gorup

IZOLA > Organizatorjem, Andreju Šiku - sicer frontmenu dvojca Dance Mamblita - in Hangar baru, ki je v zadnjih dveh letih postal pomembna istrska glasbena postojanka, je letos uspelo sestaviti najatraktivnejši program doslej. V Izoli so se konec minulega tedna tako mudile eksplozivne Punčke iz Vinkovcev, ki so bile zvezde prvega, petkovega večera, in Beograjčani Straight Mickey and the Boyz (nastopili so v soboto), za katere je frontman Partibrejkersov Zoran Kostić Cane pred leti dejal, da ga spominjajo na njihovo zgodnje obdobje.

Punčke marca prihodnje leto napovedujejo nov album, po slišanem sodeč pa dekleta zanaša v še ostrejše vode, ki se mestoma spogledujejo tudi z metalom. Na vprašanje PN, kako, da jih ni že “pograbila” katera od indie glasbenih založb z območja bivše Jugoslavije, je bobnarka Ena Baćanović odgovorila, da so sicer dobile že vrsto ponudb, a na določene pogoje niso pristale. Tako bodo tudi drugi album izdale v samozaložbi. Dekleta so sicer v petek popolnoma razvnela izolsko občinstvo in razprodala vse plošče, ki so jih prinesla s seboj.

Organizatorji so se seveda ozrli tudi na lokalno in vseslovensko obetavno glasbeno brbotanje. V Izolo jim je uspelo pripeljati ostro mariborsko punk zasedbo Nina Bulatovix, pa tolminske glasbene veterane Rodoljubac, ki jim je pripadla čast, da zaključijo festival. Na sobotnem nastopu so tako spet dokazali, da nikakor niso za staro šaro. Med lokalnimi zasedbami velja omeniti še istrsko-kraško navezo Meduzalem, ki je sicer ponudila malce zahtevnejši, a izvedbeno zelo kakovosten metalski zalogaj.

”Izola Mjuzik fest želimo ohraniti na ravni undergrounda. Vse, kar je več, je odveč,” je na vprašanje, ali nameravajo festival v prihodnje širiti, odgovoril programski vodja festivala Andrej Šik. O genezi festivala je dejal, da je ta nastal bolj kot ne po naključju - ”kot potek nekega skupnega pozitivnega občutka” in kot odgovor na praznino, ki je pred leti vladala v Izoli.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano