“Unotisto je lahko vse”

Festival Godibodi, ki bo že osmo leto po več slovenskih krajih donel pod okriljem založbe in glasbene agencije Celinka, bo drevi na vrtu hostla Celica v Ljubljani med drugim zaznamovala “wajdowska” beseda. Ajdovski gangster raper Smaal Tokk bo predstavil prvenec Unotisto, ki ga poleg komentarja našega vsakdana začinja odlična spremljava glasbenikov iz zasedbe Nula Kelvina.

Smaal Tokk bo drevi v Ljubljani odprl festival Godibodi.  Foto: Smaal Tokk
Smaal Tokk bo drevi v Ljubljani odprl festival Godibodi.  Foto: Smaal Tokk

LJUBLJANA, AJDOVŠČINA > Ploščo, ki je ne bi bilo brez vseprisotne Radmile, bo v sklopu festivala v petek predstavil še v Sežani in v soboto v rodni Ajdovščini. Že jutri pa bo v Ljubljani na nacionalni televiziji posnel še Aritmični koncert.

Smaal Tokk, čigar govorico smo nekoliko poslovenili, raperska mašila “aha, je” ali “kej je, kej je” pa tu in tam pustili, je tesno povezan z režiserjem in dramaturgom ajdovskih korenin Markom Bratušem, ki ustvarja in živi v Ljubljani.

> Najprej morava razčistiti, s kom pravzaprav govorim: s Smaal Tokkom ali z Markom Bratušem?

“Ma kar s Smaal Tokkom, ker sva intervju za drug časopis delala skupaj z Markotom in so tam napisali vse, kot da so se pogovarjali samo z njim in sploh niso ... kako bi rekel ... 'jebali' Smaal Tokka. Tako da bomo zdaj naredili direktno s Smaal Tokkom, da bo lažje. Aha, je!”

> Pa Smaal Tokk ve, ali je on sam nekakšen alter ego Marka Bratuša ali zgolj parodija domačih raperjev?

“To je težko vprašanje. Da najprej razčistimo: Smaal Tokk ve, da ima svoj alter ego, ki samega sebe jemlje preresno. Tako da je Marko Bratuš moj alter ego, ker Smaal Tokk je glavni. Če sem parodija, pa je zelo kompleksno vprašanje, na katero ne znam odgovoriti. Začeli smo 'true', iskreno, potem smo ugotovili, da vsi mislijo, da se 'zajebavamo', pa smo se še mi začeli 'zajebavat'. Nekje vmes se je zgodila transformacija. Evo, sem uporabil transformacija v stavku in dobim 50 evrov od Radmile, ker mi plača, ko uporabim pametne besede v intervjuju. Aha, je!”

> Vaš vzpon se je pravzaprav začel že pred nekaj leti na spletu ...

“Začeli smo na Vest.si. Oni so bili dovolj gangsterski, da so se mi upali dati za komentirati tiste reči. Potem sta se začela zanimati Miha Šalehar, 'uni, ki je šaldo pameten', in Siniša Gačić, 'uni, ki ima lasi', tako da sem potem v oddaji Tranzistor komentiral aktualno politično dogajanje. Tam sem tudi, kot bi se reklo, zbistril svoj um. Sem se snemal in razložil, kako stojijo reči. Rečem sem rekel bob.”

> Je sploh mogoče biti gangster raper na Primorskem?

“Če bi hotel biti gangster raper na Celjskem, bi imel grozno konkurenco. Na Primorskem 'region' je najlažje biti gangster raper, ker jih ni. So mi že očitali, da moja muzika ni nanka gangster, nanka rap, nanka 'unotisto', a meni je 'vseglih', ker drugega ne znam; pojem bolj taku-taku, inštrumente igram povprečno - aha! - in pole znam samo razlagati reči. To pa se lahko kliče rap ali kaj drugega. Jaz sem se odločil, da sem gangster, in če sem se jaz tako odločil, kdo mi bo rekel, da sem svinja, kot bi rekel Iztok Mlakar, aha!”

> Za vas sem že slišala, da ste križanec med Mlakarjem in Valterapom.

“Ja, ma ona dva sta ta prava, 'true', jaz sem bolj 'unotisto' drugo. Aha, je!”

> Kaj pa je ta besedica “unotisto”, po kateri nosi ime plošča in se ves čas pojavlja?

“S to besedo sva se z mamo lahko zmenila vse, kot bi imela šifre za KGB in Cio. Je rekla: 'Si videl unga?' 'Ja, sem videl? 'In kaj je prinesel?' 'Unotisto.' Mi smo vse 'zastopli', drugi pa ne, tako da je to moja tradicija. Unotisto je lahko vse, a ne vse na splošno - specifično vse. Aha, je, že druga tujka, ki sem jo uporabil, sem pri Radmili zaslužil že sto evrov.”

> Znate biti jezen, oster kritik družbe, kakor v skladbi Jzn , a tudi “calmo”, umirjen in premišljen moder svetovalec, kakor v Oporoki .

“Mi očitajo, da pridigam, ampak vsake toliko je treba reči razložiti in moj nono je pridigal ves čas. Tudi to je tradicija, aha! Starejši kot si, bolj si izkušen, in mladim generacijam lahko kaj razložiš, če te poslušajo. Ma mlade generacije tako ali tako ne poslušajo nič, tako da se ni za bat, da bi se koga kaj 'primlo' ... Pridige so po mojem posledica, da sem delal za une Šaleharje in Gačiće na Tranzistorju, ker so vsi imeli mnenje o rečeh, tako da sem se nalezel. Lahko je bakteriološko ali pa virusno, nisem prepričan, sem pa skoraj stoodstoten, da ni gliva.”

> Bi lahko bila skladba Vaši an naši nova slovenska himna?

“Lahko, a če se bodo vsi naučili tekst, je drugo vprašanje. Mogoče bi jo bilo treba prevesti v slovenski jezik, da jo bodo razumeli še Štajerci, ker se vsajajo, da ga ne 'zastopijo'.”

Godibodi bo letos s koncerti obiskal več primorskih krajev: v četrtek bosta na Gradu Kromberk v Novi Gorici z novima ploščama gostovali zasedba Patetico in Bort Ross (koncert je v okviru cikla Glasbe sveta). V petek bo v koprskem Circolu ploščo Ragbag predstavil Diatonic string duo (Rok Kleva Ivančič in Manuel Šavron), nastopila pa bosta tudi Nina in Gregor Volk, ki bosta že naslednji dan igrala še v Jami Vilenica. Poleg Smaal Tokka bo v petek v sežanskem Kosovelovem domu nastopil še duo Bas & glas, v ajdovski Hiši mladih pa bodo v soboto ob domačinu prisluhnili še Čarliju Novaku & Čarlijevim angelom.

> Pa so mladi sposobni preseči delitve na vaše in naše?

“Vsi smo jih sposobni preseči, a potrebujemo zunanjega agresorja. Če pridejo Italijani ali Nemci, bomo vsi enotni, bomo vsi naši in bodo oni 'vaši' in jih bomo skupaj 'stukli'. Slovenci samo treniramo, če hočemo biti 'šaldo bad ass', moramo biti v kondiciji in se kregati z drugimi. Če ni zunanjega sovražnika, se moramo kregati med sabo. In ko pride sovražnik, smo mi že v formi, česar on ne ve, in jih 'faše'. Je!”

> Imate pa zelo konkreten nasvet, kaj je treba danes delati ...

“Otroke, kej! Da ne bodo prazne učne ustanove. Zakaj smo gradili vrtce? Da bodo zdaj prazni? To ne pelje nikamor!”

> Za konec: kaj bi Smaal Tokk brez Radmile?

“Nič. Bil bi tam, kjer je bil prej: ležal bi in čakal, da mu nona prinese joto.”

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano