Zdravnika je iskal že v nedeljo

“Nesporno je šlo za hladnokrvno osebo, ki je bila pripravljena ta dan moriti in tudi biti umorjena oziroma ubita,” je o Darku Gregoriču, ki je v ponedeljek v izolski bolnišnici umoril zdravnika in policista, pred njo pa ranil drugega policista, povedal vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič. Potrdil je, da se je Gregorič pripravljal na umor zdravnika in da ga je iskal že v nedeljo.

Kriminalisti so potrdili, da se je osumljeni pripravljal na umor 
zdravnika in očitno tudi na to, da bo v ponedeljek tudi sam 
umrl. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Kriminalisti so potrdili, da se je osumljeni pripravljal na umor zdravnika in očitno tudi na to, da bo v ponedeljek tudi sam umrl. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Med prvimi sta se na kraj pripeljala policista izolske policijske postaje. Vedela sta, da se je osumljenec odpeljal s srebrnim vozilom chevrolet aveo, zato sta blokirala cesto pred zapornico. Za zapornico pa sta videla dva popolnoma enaka vozila, zato sta se odločila, da pristopi vsak k enemu,” je včeraj opoldne začel opisovati zadnje sekunde ponedeljkovega strelskega pohoda 70-letnega Darka Gregoriča iz Sv. Antona vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič.

Izolska policista sta se z uperjenim orožjem približala avtomobiloma. 46-letni Ljubo Kranjc je pristopil k drugemu vozilu, od koder ga je Gregorič skozi odprto okno brez opozorila ustrelil. “Zadel ga je pod pazduho. Kljub rani je policist uspel s puško ustreliti nazaj, njegov kolega pa je proti napadalcu izstrelil štiri naboje iz pištole,” je nadaljeval Jurič. Policist je nosil neprebojni jopič, vendar ga je Gregorič zadel ravno v predel, kjer se prsni in hrbtni del jopiča povezujeta, pri tem pa odkrivata del telesa.

Direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec se je eno uro pred včerajšnjo tiskovni konferenco vrnil iz ljubljanskega kliničnega centra, kjer je skupaj z generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom obiskal hudo ranjenega 46-letnega izolskega policista Ljuba Kranjca. “Preživel je izključno zaradi hitrega odziva in strokovne oskrbe ekipe izolske bolnišnice ter kasneje ljubljanskega kliničnega centra, za kar se jim iz srca zahvaljujem. Njegovo stanje je stabilno, ni več v smrtni nevarnosti in uspešno okreva,” je povedal Rebec. Iz prsnega koša tik ob srcu so mu uspešno odstranili kroglo, ki je prej zadela eno od reber.

Seznama niso našli

Nekaj trenutkov kasneje je Gregorič mrtev obležal v svojem avtu. Katera krogla ga je smrtno ranila, še vedno niso ugotovili. Je pa Jurič potrdil, da je imel Gregorič v glavi poškodbo, ki je nastala kot posledica strela navpično navzgor. Kar bi kazalo, da si je ranjen sodil sam. Na notranji strani avtomobilske strehe pa je bilo videti vdolbino, ki jo je povzročila krogla. “Vse nakazuje na to, da je bil osumljeni nekajkrat zadet s strani policistov, vendar ne tako hudo, da bi od teh ran umrl, in da si je sam izstrelil naboj v glavo. Obstaja pa še vedno možnost, da bi lahko šlo tudi za odboj kakšne krogle,” je dejal Jurič.

Kriminalisti so ugotovili, da je Gregorič vstopil v bolnišnico ob treh popoldne in na hodniku čakal na svojega zdravnika, 36-letnega Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja. Gregorič mu je prinesel izvide pregleda v Ljubljani, na katerega ga je Martinez tudi poslal. “Sklepamo, da je dezinformacija o domnevnem spisku zdravnikov izhajala prav iz teh listin. Seznama nismo našli,” je Jurič odgovoril na vprašanje ali je Gregorič res imel pri sebi seznam petih zdravnikov, ki naj bi jih nameraval ubiti.

Policista je počakal

“Pogovarjala sta se eno minuto, osumljenec je izvlekel pištolo in začel streljati na zdravnika. Ta je poskušal zbežati, vendar je omagal in padel na tla, storilec pa je nato v njegovo glavo izstrelil še najmanj en naboj,” je pojasnil Jurič in dodal, da je bil strel v glavo za zdravnika tudi usoden.

“Nekateri streli so zdravnika zgrešili, ena krogla je tako prebila steno in priletela v sosednjo ordinacijo, kjer sta bili medicinska sestra in pacientka,” je pripomnil Jurič.

Po umoru zdravnika je Gregorič hodil proti izhodu iz bolnišnice. Iz prvega nadstropja je takrat pritekel 43-letni policist Ivo Žnidarčič, ugotovil, da je bil ustreljen zdravnik, in stekel proti izhodu iz bolnišnice, ki vodi skozi urgentni blok. “Takoj po vstopu v urgentni blok je storilec, vedoč, da prihaja policist, zastal, pričakal policista in ga iz neposredne bližine ustrelil v prsi. Sklepamo, da je za policista vedel po kričanju ljudi,” je povedal Jurič. Očividka, ki je v ponedeljek trdila, kako je Gregorič policista ustrelil v hrbet, si je zaradi adrenalina očitno ustvarila tako podobo.

“Ob takih trenutkih se vse bolj zavedamo, da poklic policista ni primerljiv z nobenim drugim poklicem,” je poudaril Rebec in dodal, da so policisti v nevarnosti že samo zato, ko se na določenem kraju pojavijo v uniformi. “Izredno smo pretreseni in prizadeti, da smo izgubili sodelavca, ki je bil umorjen na tako brezobziren in zahrbten način, brez možnosti, da bi se branil. Zato izrekam iskreno sožalje vsem policistom policistkam, svojcem in prijateljem preminulega, prav tako tudi družini in sodelavcem pokojnega zdravnika.”

Pištolo odložil ob mrtvem policistu

“Policist se je opotekel, še izvlekel službeno pištolo, poskušal vrniti strel, vendar pa je omagal in umrl. Strel ga je zadel naravnost v predel srca,” je razložil Jurič. Potrdil je, da je Gregorič mrtvemu policistu vzel pištolo, ker je v njegovi zmanjkalo nabojev, in jo na klopci pred bolnišnico preskusil tako, da je najmanj enkrat ustrelil proti Izoli. Svojo pištolo je odložil ob mrtvem policistu. Ironično je, da je policista smrtno ranila ravno krogla iz zadnjega naboja Gregoričeve pištole.

Kriminalisti so potrdili, da se je osumljeni pripravljal na umor zdravnika in očitno tudi na to, da bo v ponedeljek tudi sam umrl, je povedal Jurič. “Prijateljem je govoril, da ni zadovoljen z zdravljenjem, da zdravnik zavlačuje, da ga ne pošilja na preiskave in obsevanja. Napadalec je namreč bolehal za rakom. In to je bil izključni motiv, zakaj se je odločil za strelski pohod,” trdi Jurič. Gregorič je znancem govoril tudi o lastnem pogrebu, želel je, da ga upepelijo. “Vendar so znanci te izjave povezovali s tem, da se je sprijaznil z boleznijo in smrtjo,” je rekel Jurič.

Imel še vojaško puško

Kriminalisti so v torek koprsko okrožno sodišče zaprosili tudi za dovoljenje za hišno preiskavo Gregoričevega stanovanja, vendar jim preiskovalni sodnik tega ni dovolil.

“Z obrazložitvijo, da se zoper mrtvega človeka ne more voditi kazenski postopek in da dodatni dokazi niso potrebni,” je pojasnil Jurič. Kriminalisti so zato obiskali Gregoričevega soseda, ki je tudi lastnik celotne hiše, v kateri je bival Gregorič, in ta jih je povabil v njegovo stanovanje.

“Lastnik je pregledal stanovanje, našel vojaško puško znamke thompson in naboje zanjo ter nam jo izročil. Puška je bila na postelji,” je povedal Jurič. Kriminalisti so hoteli pregledati stanovanje, ker so sklepali, da bi se Gregorič po uspešnem begu izpred bolnišnice zabarikadiral v svoje stanovanje in uporabil orožje ali celo eksploziv. Tega trenutno niso našli, je pa res, da stanovanja niso mogli podrobno pregledati. “Če nas bo lastnik pozval, bomo to tudi storili,” je dodal Jurič. DANIJEL CEK


Najbolj brano